Linkovi

Biden će se pozvati na zakon iz doba Hladnog rata kako bi povećao medicinske zalihe


Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden pozvaće se na zakon iz doba Hladnog rata kako bi povećao ulaganja u američku proizvodnju lijekova i medicinskog materijala za koje se smatra da su važni za nacionalnu odbranu, saopštila je Bijela kuća.

Takva najava dio je mjera koje je Bidenova administracija predstavila u ponedjeljak kako bi pomogla industrijskim lancima snabdijevanja i suprotstavila se višegodišnjoj historijskoj inflaciji.

Biden će ovlastiti Ministarstvo zdravlja da koristi mehanizme prema Zakonu o odbrambenoj proizvodnji iz doba Hladnog rata kako bi se omogućila veća proizvodnja za „esencijalne lijekove”, dodaje se u saopštenju Bijele kuće.

Područja ulaganja takođe obuhvataju „medicinske protivmjere”, poput formiranja zaliha koje pomažu u dijagnostifikaciji, sprječavanju ili liječenju bolesti povezanih sa hemijskim, biološkim, radiološkim ili nuklearnim napadima”.

Biden, demokrata koji se kandiduje za reizbor 2024, želi da pokaže Amerikancima da se bori sa inflacijom i da riješava široko rasprostranjenu zabrinutost u vezi sa stanjem američke ekonomije.

Šef Bidenovog Nacionalnog ekonomskog vijeća rekao je novinarima da je nestabilnost koja postoji u lancu snabdijevanja pala sa rekordnih nivoa koji je viđen tokom pandemije Covida-19, ali da je ostalo još posla.

Tokom Hladnog rata - višedecenijskog perioda nakon Drugog svjetskog rata koje je obilježilo rivalstvo SAD i Sovjetskog saveza i njihovih saveznika - Amerika je donosila određene zakone i politike kako bi povećale medicinske zalihe u slučaju sukoba.

Ovi napori su bili dio opšte strategije jačanja nacionalne sigurnosti. Neki od ključnih zakona i inicijativa u ovom kontekstu obuhvataju i Zakon o odbrambenoj proizvodnji.

Taj zakon je omogućio predsjedniku SAD da naredi industriji prioritetnu proizvodnju roba neophodnih za nacionalnu odbranu, što uključuje i medicinske proizvode.

XS
SM
MD
LG