Linkovi

Biden: Rizik od "Armagedona" najveći od 1962.


Joe Biden
Joe Biden

Rizik od Armagedona je najveći od ranih 1960-ih, rekao je predsjednik SAD Joe Biden u četvrtak uveče, pošto su ruski gubici u Ukrajini podstakli ruske zvaničnike da govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja.

"Nismo se suočili sa perspektivom Armagedona od Kennedyja i kubanske raketne krize", rekao je Biden na prikupljanju sredstava u New Yorku za Komitet demokratske senatorske kampanje.

U oktobru 1962. SAD i Sovjetski Savez su bili na ivici nuklearnog sukoba pošto je američko raspoređivanje balističkih projektila u Turskoj i Italiji suprotstavljeno sovjetskim raspoređivanjem sličnih projektila na Kubi.

Predsjednik Biden je rekao da se ruski predsjednik Vladimir Putin, "momak koga prilično dobro poznajem", ne šali se kada govori o upotrebi "nuklearnog ili biološkog ili hemijskog oružja".

"Mislim da ne postoji mogućnost da se lako upotrijebi taktičko nuklearno oružje, a da se to ne završi Armagedonom", rekao je Biden.

U razgovoru sa demokratskim donatorima, Biden je rekao da on i američki zvaničnici još "pokušavaju da shvate šta je Putinova izlazna rampa" u Ukrajini.

"Gdje će naći izlaz?", pitao je Biden. "Kako će sebe da izvuče iz pozicije u kojoj ne samo da gubi obraz, već gubi značajnu moć u Rusiji?"

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG