Linkovi

Biden i Trump osigurali predsjedničke nominacije, u novembru repriza trke iz 2020.


ARHIVA - Američki predsjednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Trump (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS and JOSEPH PREZIOSO / AFP)
ARHIVA - Američki predsjednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Trump (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS and JOSEPH PREZIOSO / AFP)

Predsjednik Joe Biden i njegov prethodnik Donald Trump u utorak su formalno osigurali predsjedničke nominacije Demokratske odnosno Republikanske stranke nakon odlučujućih pobjeda u Džordžiji, Misisipiju i državi Washington, dok trka za Bijelu kuću ulazi u novu fazu.

Biden je na stranačkim izborima osvojio više od 1.968 delegata koliko je bilo potrebno da bi formalno osigurao predsjedničku nominaciju demokrata, a Trump neophodnih najmanje 1.215 za republikansku.

Bidenova kandidatura biće ozvaničena na stranačkoj konvenciji u Čikagu u avgustu, a Trumpova na konvenciji u Milvokiju mjesec ranije.

Prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodjeljuju delegati. Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

Biden nije imao ozbiljnog rivala u trci za predsjedničku nominaciju, uprkos niskoj popularnosti i zabrinutosti birača u pogledu njegovih godina. Dio demokrata takođe protestuje zbog Bidenove podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi. Njegovi saveznici ipak se nadaju da će ga podržati demokratska baza i nezavisni birači koji se plaše drugog Trumpovog predsjedničkog mandata.

Biden trku predstavlja kao borbu za slobodu, u Americi i u inostranstvu. Svoju podršku Ukrajini i rad na širenju NATO-a upoređuje sa Trumpovim pohvalama na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina i porukama da će reći Rusiji da napadne NATO članice koje ne ispunjavaju finansijske obaveze.

"Suočeni smo sa otrežnjujućom realnošću. Sloboda i demokratija su u opasnosti ovdje u Americi kao nikada ranije od Građanskog rata. Donald Trump vodi kampanju ogorčenosti i osvete koja ugrožava samu ideju Amerike...Vjerujem da će Amerikanci izabrati da nastave da idu u budućnost", poručio je Biden u saopštenju nakon što je osigurao nominaciju. Istakao je i da mu je čast što je osvojio drugu predsjedničku nominaciju demokrata.

"Čast mi je što mi je široka koalicija birača koja odražava bogatu raznolikost Demokratske stranke širom zemlje ponovo povjerila da vodim našu stranku - i našu zemlju - u trenutku kada je prijetnja od Trumpa veća nego ikada", naveo je Biden.

Ishod republikanskih izbora u utorak takođe je bio unaprijed poznat, posebno nakon što se prošle nedelje iz izborne trke povukla jedina Trumpova rivalka Nikki Haley.

Poslije izbora u utorak u četiri države, uključujući i Havaje, više nema sumnje da će Biden i Trump ponovo biti u trci za predsjednika na izborima 5. novembra iako nije održana ni polovina stranačkih izbora. To će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsjednika, prenosi AP.

Takođe, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa. Tada je republikanski predsjednik Dvajt Ajzenhauer drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Ilinoisa Adlaija Stivensona.

Ove godine, ankete pokazuju da mnogi birači ne žele ponavljanje trke iz 2020. godine, dok su prema istraživanju Reutersa i Ipsosa i Biden i Trump nepopularni među većinom glasača.

Uoči izbora u utorak, Trump je priznao da će Biden biti kandidat demokrata, a ponovo ga je i napao zbog godina.

"Pretpostavljam da će on biti kandidat. Ja sam jedini njegov protivnik, osim samog života", rekao je Trump za CNBC.

Na skupu u Džordžiji je ponovio neosnovane tvrdnje da su izbori 2020. godine bili pokradeni, a Bidena je napao i zbog toga što nije uspio da spriječi priliv migranata na granici sa Meksikom. Pitanje imigracije je centralno u njegovoj kampanji.

Biden je takođe bio usredsređen na Trumpa, za kojeg je tokom mitinga u Nju Hempširu, u ponedeljak veče, naveo da je ozbiljna prijetnja za demokratiju. Takođe je signalizirao da će intenzivirati kampanju.

"Radujem se tome da budem na više ovakvih skupova", rekao je Biden. Takođe se našalio na račun svojih godina,

"Znam da ne izgledam tako, ali tu sam dugo vremena", rekao je Biden koji ima 81. godinu.

Najviše delegata u utorak dodjeljivala je Džordžija, koja bi mogla da bude ključna za ishod predsjedničkih izbora u novembru.

Protiv Trumpa je u toj državi podignuta optužnica za pokušaj prekrajanja izborne volje nakon što je od lokalnih zvaničnika 2020. godine tražio da "pronađu 11.780 glasova" da bi poništili Bidenovu pobjedu.

I dok obojica kandidata pokušavaju da pokažu snagu u ključnoj državi, ipak se suočavaju sa više problema.

Protiv Trumpa su podignute četiri optužnice sa ukupno 91. tačkom, između ostalog zbog zadržavanja povjerljivih dokumenata nakon što je napustio položaj predsjednika i pokušaja da prekroji izborni rezultat 2020. godine. Takođe se postavljaju pitanja u vezi sa njegovom politikom ako pobijedi na izborima, kao i odnosima sa nekima od najopasnijih diktatora u svijetu.

Biden pokušava da ubijedi skeptične birače da je i dalje fizički i mentalno sposoban da obavlja funkciju predsjednika. Suočen je i sa protestom progresivnog krila stranke zato što ne ulaže više napora da zaustavi rat Izraela i Hamasa u Gazi. Prošlog mjeseca u Mičigenu, više od 100.000 glasača se zbog toga izjasnilo da su neopredijeljeni. Ta kampanja je na stranačkim izborima osvojila ukupno 20 delegata.

Uoči izbora u utorak, u Sijetlu, u državi Washington, vodila se kampanja da se demokratski birači izjašnjavaju kao nepredijeljeni u znak protesta zbog Bidenove podrške Izraelu, u čijoj je ofanzivi u Gazi stradalo više od 30.000 Palestinaca.

Slično je bilo i u Džordžiji, gdje su lokalni političari i vjerski lideri tražili od Bidena da traži primirje u Gazi.

"Naš glas je najdragocenije sredstvo koje imamo da pozovemo ovog predsjednika na odgovornost zbog njegove štetne politike", rekao je Rami Al-Kabra, Amerikanac palestinskog porijekla i zamjenik gradonačelnika Botela, grada blizu Sijetla.

U Džordžiji, penzioneerka Donna Graham kaže da bi voljela da je neko drugi republikanski kandidat, a ne Trump, ali da nema šanse da će glasati za Bidena na izborima u novembru.

"Tužno je da je ista trka kao prije četiri godine", ističe Graham.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG