Linkovi

Biden i Trump se spremaju za revanš 2024.


Kombinovana fotografija predsjednik Joe Bidena, snimljena 10. avgusta 2023. u Salt Lake City-ju, i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, snimljena 13. juna 2023. (Foto: AP)
Kombinovana fotografija predsjednik Joe Bidena, snimljena 10. avgusta 2023. u Salt Lake City-ju, i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, snimljena 13. juna 2023. (Foto: AP)

Republikanci će svog predsjedničkog kandidata nominovati u Milwaukee-ju u julu. Demokrate očekuju da ponovo nominuju Bidena u Chicagu - u avgustu.

Predizborna kampanja 2024. je u punom jeku. Pažnja je, za sada, većim dijelom usredsređena na aktuelnog demokratskog predsjednika Joe Bidena, i predsjednika koga je porazio prije tri godine - Donalda Trumpa, koji je sada favorit za nominaciju Republikanske partije. U ovom trenutku izgleda da SAD čeka novi duel Bidena i Trumpa.

Mnoge pristalice Donalda Trumpa i danas su u zabludi da je Joe Biden ukrao izbore 2020. i da je bivši predsjednik žrtva političkog progona. Polovina vjerovatnih birača Republikanske partije kaže anketarima da i dalje podržava Trumpa u odnosu na njegove republikanske rivale. To ne iznenađuje stručnjake koji proučavaju Trumpovu retoriku, kao što je profesorka komunikacija Jennifer Mercieca.

“Kada on tvrdi da sve radi kako treba i da je najbolji predsjednik koji je ikada postojao, oni su skloni da mu vjeruju. I zato on njima djeluje kao snažan lider, zato što ponavlja da to jeste”.

Većina drugih kandidata za republikansku nominaciju ne kritikuje mnogo Trumpa. Ta strategija je u skladu sa rezultatima anketa koje pokazuju da, iako je baza stranke spremna da prihvati nekog drugog osim bivšeg predsjednika, ta osoba ne smije da bude protiv Trumpa.

Kandidatkinja za republikansku nominaciju Nikki Hailey je bila Trumpova ambasadorka u Ujedinjenim nacijama.

“Naš predsjednik treba da bude neko ko zna razliku između dobra i zla, između ispravnog i pogrešnog”.

Predsjednik Biden se suočava sa simboličnom opozicijom, u vidu nekoliko demokratskih protivkandidata, a vodi kampanju zasnovanu na svojim ekonomskim rezultatima.

“Otvorili smo 14 miliona novih radnih mjesta, uključujući 800.000 poslova u industriji. Stopa nezaposlenosti je ostala ispod četiri procenta tokom najdužeg perioda u posljednjih 50 godina. Plate radničkih porodica su porasle, a inflacija je smanjena 65 odsto”.

Ankete pokazuju da mnogi birači, uključujući demokrate, dovode u pitanje koliko će efikasan lider biti Biden do kraja drugog mandata - kada bude imao 86 godina.

“On ne može da se otrese činjenice da ljudi smatraju da je suviše star, ili da nemaju osjećaj da je ekonomska situacija dobra”, ističe analitičarka Jennifer Mercieca.

I Trump i Biden kažu da se takmiče kako bi spasili Ameriku od egzistencijalne prijetnje koja potiče od ovog drugog.

“Naša zemlja je otišla dođavola. Našu zemlju uništavaju. Zajedno ćemo da se suočimo sa ultraljevičarskim lažovima, gubitnicima, perverznjacima i nakazama koje uništavaju budućnost ove zemlje kao najezda skakavaca”, poručio je Trump na jednom od svojih predizbornih skupova.

Biden kaže da je dio razloga što se ponovo kandiduje da spriječi Trumpa da se vrati u Bijelu kuću. "On se takmiči, pa moram i ja", rekao je.

Prvi test za Trumpa biće stranački skupovi u Iova-i 15. januara, a zatim izbori u New Hampshireu 23. januara. Republikanci će svog predsjedničkog kandidata nominovati u Milwaukee-ju u julu. Demokrate očekuju da ponovo nominuju Bidena u Chicagu - u avgustu.

XS
SM
MD
LG