Linkovi

Biden će pojačati napade na Trumpa u govoru povodom 6. januara


Pro-Trumpove pristalice jurišaju na američki Kapitol 6. januara 2021.
Pro-Trumpove pristalice jurišaju na američki Kapitol 6. januara 2021.

Američki predsjednik Joe Biden obilježit će treću godišnjicu napada na američki Kapitol 6. januara političkim govorom u blizini povijesnog mjesta Revolucionarnog rata, gdje će pokušati iznijeti argumente da Donald Trump predstavlja egzistencijalnu prijetnju demokratiji, objavljuje njegova kampanja.

Zaustavljanje u blizini ratnog logora u Pensilvaniji u kojem je George Washington osnovao sjedište tokom Revolucionarnog rata bit će praćeno posjetom crkvi Majke Emanuela AME u Čarlstonu u Južnoj Karolini, gdje je bijelac 2015. godine ubio devet parohijana u istorijskoj Crnoj crkvi. Biden će se fokusirati na ono što je kampanja opisala kao rastuće prijetnje političkim nasiljem.

Uzete zajedno, ove dvije posjete predstavljat će najdirektnije Bidenove javne napade u ovom izbornom ciklusu na njegovog najvećeg republikanskog rivala Trumpa i stranku koju kontrolira, što predstavlja promjenu tona nakon što je veći dio 2023. godine proveo u reklamiranju svog potpisanog zakona i ekonomije.

"Izbor za glasače sljedeće godine neće biti jednostavno između suprotstavljenih filozofija upravljanja. Izbor za američki narod u novembru 2024. će se odnositi na zaštitu naše demokratije i osnovnih sloboda svakog Amerikanca", rekla je menadžerica Bidenove kampanje Julie Chávez Rodríguez.

Hiljade Trumpovih pristalica napale su američki Kapitol 6. januara 2021. godine, u pokušaju da zaustave formalno potvrđivanje izbornog poraza republikanskog predsjednika, nanijevši štetu od milion dolara. Četiri osobe su poginule na dan napada, a jedan policajac Kapitola koji se borio protiv izgrednika umro je sutradan. Četiri policajca su od tada oduzela sebi život, a 140 je povrijeđeno.

Trump se suočava s federalnim optužbama za svoje opsežne pokušaje da poništi izbore 2020., a glasanje mu je poništeno u Coloradu i Maineu zbog uloge u podsticanju napada na Kapitol. Trampovi advokati osporili su da je učestvovao u pobuni i tvrdili da su njegove izjave pristalicama na dan nereda 2021. bile zaštićene njegovim pravom na slobodu govora.

Savjetnici za Trumpovu kampanju Chris LaCivita i Susie Wiles u utorak su objavili dopis u kojem izlažu svoje viđenje predsjedničke utrke. Oni su okrivili Bidena za pravne optužnice protiv Trumpa i za sudske odluke da se Trump proglasi nepodobnim za glasanje.

"Nemojte pogriješiti: Joe Biden i njegovi saveznici su stvarna i uvjerljiva prijetnja našoj demokratiji", napisali su. “U stvari, na način koji nikada ranije nije viđen u našoj istoriji, oni vode rat protiv toga.”

Prema najnovijoj anketi Reuters/Ipsosa, Trump ima marginalna prednost od 2 boda, 38% prema 36%, a 26% ispitanika reklo je da nisu sigurni ili bi mogli glasati za nekog drugog. Trump je favorit za republikansku nominaciju sa velikom razlikom, pokazala je anketa.

U narednim sedmicama, kampanja za reizbor Bidena će ubrzati operacije i događaje, uključujući zapošljavanje ključnih direktora u svih 50 država i upasti u eter novim oglasima.

Očekuje se da će potpredsjednica Kamala Harris govoriti na prijevremenim izborima u državi Južna Karolina u subotu i ponovo na Dan Martina Luthera Kinga mlađeg kasnije ovog mjeseca, kada se očekuje da će prenijeti poruku o prijetnjama demokratiji u državi u kojoj su uglavnom crne demokrate biračko tijelo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG