Linkovi

Biden traži brzo usvajanje paketa pomoći Izraelu i Ukrajini


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden snažno je podržao veću vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu i humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi nakon što je predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson rekao da će to tijelo glasati o paketima finansiranja u subotu uveče.

Johnson se nedjeljama dvoumio oko raspisivanja glasanja o pomoći, a neki desničarski poslanici u njegovom republikanskom klubu protivili su se većoj pomoći za borbu Ukrajine protiv ruske invazije i prijetili da će pokušati da ga smijene ako nastavi sa procedurom stavljanja ovih prijedloga pred članove Predstavničkog doma.

„Izrael se suočava sa napadima Irana bez presedana, a Ukrajina sa kontinuiranim bombardovanjem iz Rusije koje se dramatično pojačalo u posljednjih mjesec dana”, naveo je Biden.

„Predstavnički dom mora da usvoji paket ove nedjelje, a Senat bi to trebalo brzo nakon toga. Odmah ću ovo potpisati kao zakon da pošaljem poruku svijetu: stojimo uz naše prijatelje i nećemo dozvoliti Iranu ili Rusiji da uspiju”, istakao je predsjednik Sjedinjenih Država.

Mike Johnson, predsjedavajući Predstavničkog doma. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Mike Johnson, predsjedavajući Predstavničkog doma. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

U članku koji je napisao za Wall Street Journal, Biden je verziju paketa pomoći Ukrajini i Izraelu koju je odobrio Senat nazvao „snažnom i razumnom”, dodajući da „ne bi trebalo više da bude talac male grupe ekstremnih članova republikanskog doma”.

Biden je naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin „želi da potčini narod Ukrajine i apsorbuje njihovu naciju u novo rusko carstvo. Iranska vlada želi da zauvijek uništi Izrael - zbriše jedinu jevrejsku državu na svijetu sa mape”.

On je rekao da će se oružje za pomoć Ukrajini proizvoditi u SAD, pomažući američkoj ekonomiji. Pokušavajući da ublaži zabrinutost nekih kolega demokrata koji se protive većem finansiranju izraelskog rata protiv ekstremističkog pokreta Hamas, Biden je rekao da paket obuhvata „nastavak isporuka hitne humanitarne pomoći za narod Gaze”.

Johnson je rekao svojim republikanskim kolegama da će održati glasanje o tri odvojena paketa finansiranja za Ukrajinu, Izrael i saveznike SAD u Indo-Pacifiku, a da će se u četvrtom zakonu pozabaviti drugim spoljnopolitičkim prioritetima i bezbjednosnim mjerama na granici SAD i Meksika.

Johnson je predložio da ekonomska pomoć Kijevu bude strukturisana po principu oprostivih zajmova i da postoji veći nadzor nad finansiranjem. Ali odluka da se čak dozvoli glasanje o pomoći Ukrajini, koja će vjerovatno proći uz snažnu podršku demokratskih poslanika, naljutila je populističke republikanske konzervativce u Predstavničkom domu.

Čak i za glasanje u subotu uveče, što je rijetkost, o mjerama finansiranja biće potrebna podrška demokrata u proceduralnim izjašnjavanjima prije nego što se razmotre paketi potrošnje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG