Linkovi

Biden skida oznaku povjerljivosti sa dokumenata o porijeklu Covida


Radnik u Institutu za virusologiju u Wuhanu - institucije koja je predmet povjerljivih dokumenata američkih službi.
Radnik u Institutu za virusologiju u Wuhanu - institucije koja je predmet povjerljivih dokumenata američkih službi.

Predsjednik Joe Biden potpisao je zakon, podržan od strane obje partije, koji nalaže federalnoj vladi da skine oznaku povjerljivosti sa obavještajnih podataka o porijeklu Covida, više od tri godine od početka pandemije.

Zakon, koji su jednoglasno usvojili i Predstavnički dom i Senat, nalaže Kancelariji direktora Nacionalne obavještajne službe da skine tajnost sa obavještajnih podataka u vezi sa kineskim institutom za virusologiju u Wuhanu.

U njemu se navode „potencijalne veze” između istraživanja koje je tamo obavljeno i izbijanja Covida 19, koji je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom 11. marta 2020.

Američke obavještajne službe podijeljene su oko toga da li je izvor virusa curenje iz laboratorije ili je prešao sa životinja na ljude.

Stručnjaci kažu da pravo porijeklo pandemije koronavirusa, koja je ubila više od milion ljudi u SAD i milione širom svijeta, možda neće biti poznato mnogo godina - ako ikada.

Biden je rekao da je zadovoljan što je potpisao ovakav zakon.

„Moja administracija će nastaviti da provjerava sve povjerljive informacije koje se odnose na porijeklo Covida 19, uključujući potencijalne veze sa Institutom za virusologiju u Wuhanu”, rekao je on.

„U primjeni ovog zakona, moja administracija će ukloniti tajnost i podijeliti što je moguće više tih informacija, u skladu sa mojim ustavnim ovlaštenjem da zaštitim od otkrivanja informacija koje bi štetile nacionalnoj bezbjednosti”, kaže američki predsjednik.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG