Linkovi

Biden obavio godišnji pregled - sposoban za službu


Predsjednik SAD u Bijeloj kući, prije godišnjeg sistematskog pregleda u bolnici Walter Reed, 28. februar 2024. (AP/Andrew Harnik)
Predsjednik SAD u Bijeloj kući, prije godišnjeg sistematskog pregleda u bolnici Walter Reed, 28. februar 2024. (AP/Andrew Harnik)

Predsjednik SAD Joe Biden je sposoban da obavlja svoju dužnost predsjednika i da u potpunosti preuzme sve odgovornosti bez izuzetka, navodi se u sažetku izvještaja ljekara poslije njegovog godišnjeg sistematskog pregleda.

Biden, star 81 godinu, je proveo oko dva i po sata u vojnoj bolnici Walter Reed u Betezdi, blizu Washingtona.

"Predsjednik Biden je zdrav, akvitan, snažan 81-godišnji muškarac koji je i dalje u stanju da uspješno obavlja dužnost predsjednika", napisao je doktor Kevin O'Connor u izvještaju poslije pregleda.

Dodaje se da se Biden "osjeća dobro i da na ovogodišnjem sistematskom pregledu nisu uočeni nikakvi novi problemi"

Najstariji predsjednik u istoriji SAD imaće 86 godina na kraju drugog mandata, ako ga osvoji. Poslije prošlogodišnjeg pregleda, doktori su rekli da je Biden "zdrav, snažan i sposoban da obavlja posao u Bijeloj kući".

Ali, birači su zabrinuti zbog Bidenovih godina, a pod lupom su njegovi gafovi, kašljanje, sporo hodanje čak i padanje s bicikla.

Po povratku sa pregleda Biden je učestvovao na događaju o borbi protiv kriminala, i rekao da "nema nikakvih razlika u odnosu na pregled prošle godine".

Našalio se i na račun svojih godina i pokazujući u pravcu novinara rekao - "Oni misle da izgledam previše mlado".

Bivši predsjednik Donald Trump, koji ima 77 godina i favorit je za republikansku nominaciju, bio je najstariji američki predsjednik kada je 2017. sa 70 godina preuzeo dužnost - ali ga je Biden u tome pretekao.

Nedavno je specijalni tužilac, koji je istraživao slučaj povjerljivih dokumenata pronađenih kod Bidena, u izvještaju naveo da predsjednik ima problema sa pamćenjem, koje je nazivao "maglovitim" ili "slabim", i da ima "značajna ograničenja". Takođe je naveo da Biden nije mogao da se sjeti značajnih datuma u životu - kada je služio kao potpredsjednik ili kada mu je umro sin Bo.

Biden je tada novinarima rekao da je njegovo sjećanje dobro i vidno je bio bijesan zbog navoda da ne zna kada mu je umro sin. Bo Biden je umro od tumora na mozgu 2015, kada je imao 46 godina,.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer prenijela je da je doktor O'Connor jedan od 20 specijalista koji pregledaju predsjednika i da joj je prenio da je "zadovoljan kako je sve prošlo".

Upitana da li je predsjednik prošao i kognitivni test kao dio pregleda, Žan-Pjer je kazala da Bidenov neurolog "ne misli da je to potrebno".

"On prolazi kognitivne testove svakog dana, kada prelazi sa jedne teme na drugu, pokazuje razumijevanje i za najsitnije detalje tih tema", rekla je portparolka Bijele kuće. "Ovo je veoma rigorozan posao i predsjednik je protekle tri godine bio u stanju da ga obavlja svakog dana".

Prošlogodišnji sistematski pregled je pokazao da je da se Bidenovo stanje nije mnogo promijenilo od novembra 2021: tada je rečeno da je povremeni kašalj uzrokovan želudačnom kiselinom, da je povremena ukočenost stopala izazvana kičmenim artritisom, prethodnim prelomom stopala i neuropatijom.

Bijela kuća je takođe prošlog ljeta objavila da Biden koristi mašinu koja mu pomaže za apneu tokom spavanja, što je takođe pomenuto u izvještaju sa sistematskog pregleda.

Kolonoskopijom koja je Bidenu rađena u novembru 2021. otkriven je benigni polip od 3 milimetra, koji je poslije uklonjen.

Iako mnogi Amerikanci brinu zbog Bidenovih godina, među njima i glasači demokrata, Biden kaže da mu godine donose mudrost - i počeo je da kritikuje Trumpa zbog njegovih gafova.

Trump takođe ima verbalne gafove, miješa države i gradove u kojima vodi kampanju, mađarskog premijera Viktora Orbana je nazvao premijerom Turske, i redovno Hamas izgovara pogrešno - kao humus.

Nedavno je pomiješao svoju stranačku rivalku Nikki Halley sa nekadašnjom demokratskom predsjedavajućom Predstavničkog doma, Nensi Pelosi.

Trumpov sistematski pregled iz 2019. je pokazao da on ima prekomjernu težinu i indeks tjelesne mase 30,4 - pa se smatra gojaznim.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG