Linkovi

Biden se priprema za svoj drugi govor o stanju nacije


Biden
Biden

Predsjednik Joe Biden priprema svoj drugi govor o stanju nacije s razočaravajućim izvještajem: nova anketa Washington Posta i ABC Newsa otkriva da 62% Amerikanaca misli da je postigao "ne baš puno" ili "skoro ništa" u dvije godine otkako je na dužnosti.

Utorak navečer ima priliku da se pojavi pred zajedničkom sjednicom Kongresa i pokuša uvjeriti ljude u suprotno. Od ponedjeljka poslijepodne, predsjednik je još uvijek pisao i revidirao svoj govor s bliskim savjetnicima, rekla je sekretatica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Biden će "imati priliku da razgovara direktno s američkim narodom, ne samo s Kongresom, da razgovara o tome šta je uradio u posljednje dvije godine i kako vidi budućnost ove zemlje", rekla je ona.

Politolog Andrew Seligsohn, koji vodi nestranačku istraživačku organizaciju Public Agenda, rekao je da Biden treba pokriti takozvana pitanja "hljeba i putera" koja su važna većini Amerikanaca, poput ekonomije. Ali on će također vjerovatno pokriti niz pitanja, uključujući vanjsku politiku, javno zdravstvo, reformu policije, kontrolu oružja i imigraciju.

Čak i uz promjene u posljednjem trenutku, Bijela kuća je rekla da će Biden definitivno posvetiti vrijeme onome što Amerikanci dosljedno kažu da je njihova glavna briga: njihov novčanik. U toj nedavnoj anketi, 41% Amerikanaca izjavilo je da im je financijski gore nego kad je on postao predsjednik; 42% reklo je da su financijski u istom stanju kao kad je preuzeo dužnost.

"Dvije godine kasnije, jasno je - jasnije nego ikad da moj ekonomski plan zapravo funkcionira", rekao je Biden u januaru, navodeći rast broja radnih mjesta, pad cijena i povećanje ulaganja i proizvodnje.

Uoči govora, njegov glavni ekonomski savjetnik bio je odmjereniji u svom optimizmu.

"Mislim da je ključna poruka da moramo ostvariti veći napredak, ali ljudi bi trebali osjećati optimizam zbog onoga što smo vidjeli i zbog napretka koji smo napravili, da znamo kako nastaviti napredovati", rekao je Brian Deese, direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta.

Očekuje se i da će Biden iznijeti svoj argument za podizanje gornje granice duga, što je maksimalni iznos koji Ministarstvo finansija može pozajmiti da plati svoje račune. SAD su u januaru dostigle svoju granicu duga od 31,4 biliona dolara - Kongres sada ima rok do sredine godine da odluči da podigne granicu prije nego što SAD ne izmire obaveze.

"Bio sam vrlo jasan", rekao je McCarthy prošle sedmice, nakon što je proveo sat vremena razgovarajući o tom pitanju nasamo s Bajdenom u Bijeloj kući. "Sljedeće godine nećemo potrošiti više nego što smo potrošili ove godine."

Novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy, koji će sjediti iza predsjednika dok traje govor, rekao je da će Republikanska stranka nastaviti da se protivi onome što smatraju prekomjernom potrošnjom.

U utorak navečer, Biden će moći iznijeti svoje argumente, rekao je David Wessel, koji vodi Hutchinsov centar za fiskalnu i monetarnu politiku pri Brookings institutu.

“Predsjednik će nesumnjivo reći da vjeruje da puna vjera i kredit Sjedinjenih Država treba da budu neupitni, i pozvat će na čisto povećanje gornje granice duga”, rekao je Wessel. "I vjerovatno će reći da kada to učinimo, želim razgovarati o tome koji su nam prioriteti u potrošnji."

Također se očekuje da će Biden govoriti o nizu pitanja vanjske politike, usredotočujući se na zemlju koju vidi kao najvećeg konkurenta Sjedinjenim Državama.

"U potpunosti bih očekivao da ćete čuti predsjednika kako govori o važnosti našeg vodstva na svjetskoj pozornici", rekao je John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije. "Utjecaj koji je Amerika imala, osobito kada je u pitanju pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije i strateškog natjecanja s Kinom."

Politika oružja, imigracija, zdravstvena zaštita, reforma policije i još mnogo toga će također vjerovatno biti u obraćanju.

William Galston, analitičar upravljanja na Institutu Brookings, rekao je da Bidenov govor više od politike. Biden se mora ponašati kao da želi još jednu priliku u Bijeloj kući, rekao je Galston.

Biden je više puta rekao da se planira kandidirati 2024. godine, ali nije službeno najavio svoju kandidaturu.

XS
SM
MD
LG