Linkovi

Bidenovi prvi razgovori sa stranim liderima


Joe Biden
Joe Biden

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u subotu predsjedniku SAD Joe Bidenu da je nestrpljiv da sklopi novi američko-britanski trgovinski sporazum.

Johnsnovo nagovaranje na dogovor uslijedio je tokom razgovora dvojice lidera o širokom dijapazonu tema, koji se dotakao i globalnog odgovora na pandemiju koronavirusa, kao i najave Bidenove administracije ove nedjelje da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti Pariškom klimatskom sporazumu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, saopšteno je iz Downing Streeta.

Novi trgovinski sporazum između saveznika za Johnsona je veći prioritet nego za Bidena. Britanija je povratila kontrolu nad nacionalnom trgovinskom politikom početkom mjeseca nakon završetka prelaznog perioda Brexita.

Boris Johnson
Boris Johnson

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u petak da administracija nije imala vremenski okvir za pisanje novog trgovinskog sporazuma, jer je Bidenova pažnja uglavnom bila usmjerena na to da se pandemija koronavirusa stavi pod kontrolu i na pritisak na Kongres da usvoji predsjednikov plan za ublažavanje posljedica koronavirusa od 1,9 hiljada milijardi dolara.

Telefonski razgovor sa Johnsonom bio je najmanje treći Bidenov razgovor sa inostranim kolegama od petka. Predsjednik SAD je u petak uveče razgovarao sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom ​i meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Pomoć za zaustavljanje imigracije

U subotu je Lopez Obrador rekao da mu je Biden rekao da će SAD poslati četiri milijarde dolara kao pomoć za razvoj Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, zemalja čije su nedaće iznjedrile plimu migranata koji kroz Meksiko idu ka Sjedinjenim Državama.

Lopez Obrador je rekao da su tokom poziva u petak dvojica predsjednika razgovarali o imigraciji i potrebi da se riješe glavni uzroci zašto ljudi migriraju.

Andres Manuel Lopez Obrador
Andres Manuel Lopez Obrador

Meksiko je zaustavio nedavne pokušaje karavana srednjoameričkih migranata da pređu Meksiko.

Bidenov razgovor sa Lopezom Obradorom uslijedio je u napetom trenutku, nekoliko dana nakon što je meksički predsjednik optužio američku Upravu za borbu protiv droge (DEA) da je izmislila optužbe za šverc droge protiv bivšeg ministra odbrane te zemlje.

Ali Lopez Obrador je u izjavi od petka rekao da je razgovor sa Bidenom bio "prijateljski i pun poštovanja".

Bidenov poziv premijeru Kanade uslijedio je nakon što je Trudeau ove nedjelje javno izrazio razočaranje Bidenovom odlukom da izda uredbu o zaustavljanju izgradnje naftovoda Keystone XL.

Predviđalo se da će dugo sporni projekat nositi oko 800.000 barela nafte dnevno od katranskog pijeska Alberte do obale zaliva Texasa, prolazeći kroz Montanu, Južnu Dakotu, Nebrasku, Kansas i Oklahomu.

Biden je rekao premijeru Kanade da je izdavanjem uredbe slijedio obećana data u kampanji, rekao visoki zvaničnik kanadske vlade za AP.

Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti.

Bijela kuća je saopštila da je Biden primio k znanju razočaranje Trudeaua zbog odluke.

"Savršeno poravnanje" je rijetkost

Justin Trudeau
Justin Trudeau

Trudeau je rekao novinarima prije poziva u petak da neće dozvoliti da njegove razlike sa Bidenom oko projekta postanu izvor napetosti u američko-kanadskim odnosima.

"Neće uvijek biti savršeno usklađivanje sa Sjedinjenim Državama", rekao je Trudeau. "To je slučaj sa bilo kojim predsjednikom, ali mi smo u situaciji kada smo mnogo više usklađeni sa vrijednostima i fokusom. Veoma se radujem saradnji sa predsjednikom Bidenom".

Biden i Trudeau takođe su razgovarali o izgledima da se Kanada snabdijeva vakcinom protiv COVID-19 iz pogona farmaceutskog giganta Pfizer u Kalamazoou, Michigan, rekao je drugi visoki zvaničnik kanadske vlade, koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Kanada je uzimala sve svoje doze vakcine iz Pfizerovog postrojenja u Belgiji, ali je Pfizer obavijestio Kanadu da sljedeće nedjelje neće dobiti nikakve doze i da će tokom naredne tri nedjelje dobiti 50 odsto manje od očekivanog.

Premijer Ontarija Doug Ford javno je tražio od Bidena da podijeli milion doza napravljenih u Pfizerovom pogonu u Michiganu.

Američka federalna vlada ima sporazum sa kompanijom Pfizer prema kojem će prvih 100 miliona doza vakcine proizvedene u SAD biti u vlasništvu američke vlade i distribuiraće se u SAD.

Dvojica lidera takođe su naširoko razgovarali o trgovinskim, odbrambenim i klimatskim pitanjima.

Trudeau je takođe pokrenuo slučajeve dvojice Kanađana zatvorenih u Kini u potezu očigledne odmazde zbog hapšenja izvršnog direktora Hauweija u Kanadi na zahtjev američke ekstradicije, saopštio je kabinet premijera.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG