Linkovi

Biden upozorava Putina na korištenje oružja za masovno uništenje: 'Nemoj, nemoj, nemoj'


Američki predsjednik Joe Biden govori tokom intervjua u Ovalnom uredu Bijele kuće, u Washingtonu, 16. juna 2022.
Američki predsjednik Joe Biden govori tokom intervjua u Ovalnom uredu Bijele kuće, u Washingtonu, 16. juna 2022.

Predsjednik Joe Biden ponovno upozorava ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi oružje za masovno uništenje u Ukrajini.

“Nemoj. nemoj, nemoj. Promijenit ćete lice rata više od bilo čega nakon Drugog svjetskog rata,” rekao je u intervjuu za CBS News koji se trebao emitirati u nedjelju navečer.

Biden nije želio konkretno komentirati odgovor SAD-a ako Rusija upotrijebi hemijsko ili nuklearno oružje u Ukrajini.

"Postat će više parija u svijetu nego što su ikad bili", dodao je. "Ovisno o opsegu onoga što rade odredit ćemo kakav će se odgovor dogoditi."

To nije bilo prvo Bidenovo upozorenje Putinu: nakon sastanka s partnerima iz Europske unije i G-7 te saveznicima u NATO-u u martu, Biden je rekao da će NATO odgovoriti "isto" na bilo kakvu upotrebu oružja za masovno uništenje u Ukrajini.

“Odgovorit ćemo ako ga upotrijebi”, rekao je Biden, misleći na Putina. "Priroda odgovora ovisi o prirodi upotrebe."

Mjesec dana kasnije, Biden je prekorio ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova kao "neodgovornog" nakon što je Lavrov rekao ruskoj državnoj televiziji da su rizici od nuklearnog rata "znatni".

"Nitko ne bi trebao davati prazne komentare o upotrebi nuklearnog oružja ili mogućnosti njegove upotrebe", rekao je Biden.

FILE - Russia's President Vladimir Putin (5th L) visits the National Defense Control Center (NDCC) to oversee the test of the new Russian hypersonic missile system Avangard, capable of nuclear and conventional warheads, in Moscow, Dec. 26, 2018.
FILE - Russia's President Vladimir Putin (5th L) visits the National Defense Control Center (NDCC) to oversee the test of the new Russian hypersonic missile system Avangard, capable of nuclear and conventional warheads, in Moscow, Dec. 26, 2018.

Samo nekoliko dana nakon svoje invazije na Ukrajinu, Putin je naredio ruskim nuklearnim snagama stanje pripravnosti po prvi put od pada bivšeg Sovjetskog Saveza, što je natjeralo Bijelu kuću da okupi tim dužnosnika za nacionalnu sigurnost — takozvani Tigrov tim — da prouči moguće odgovore u slučaju da Rusija rasporedi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje protiv Ukrajine, susjednih država ili NATO-ovih konvoja oružja i pomoći koji idu prema Ukrajini.

Godine 2000. Rusija je ažurirala svoju vojnu doktrinu kako bi dopustila upotrebu nuklearnog oružja u "kao odgovor na agresiju velikih razmjera korištenjem konvencionalnog oružja u situacijama kritičnim za nacionalnu sigurnost Ruske Federacije", prema Udruzi za kontrolu naoružanja sa sjedištem u SAD-u. . Verzija doktrine iz 1997. dopuštala je upotrebu nuklearnog oružja samo "u slučaju prijetnje postojanju Ruske Federacije."

U najnovijoj verziji također se po prvi put navodi da Rusija ima pravo koristiti nuklearno oružje kao odgovor na sve napade "oružjem za masovno uništenje".

U međuvremenu, rusko gađanje nuklearne elektrane Zaporizhzhia obnovilo je nuklearnu zabrinutost diljem Europe. Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi izvijestio je u subotu da postrojenje, najveće u Europi, ponovno dobiva struju iz nacionalne mreže.

Grossi je upozorio da je opća situacija za elektranu, međutim, i dalje neizvjesna, sve dok ruske snage granatiraju šire područje oko Zaporožja.

Nuklearna elektrana ostaje pod kontrolom Rusije, rekla je IAEA, ali Ukrajinci upravljaju njenim operacijama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG