Linkovi

Biden potpisao zakon o finansiranju vlade vrijedan 1,7 hiljada milijardi dolara


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden je u četvrtak potpisao zakon o potrošnji od 1,7 hiljada milijardi dolara kojim će se finansirati rad Federalne vlade SAD-a do kraja federalne budžetske godine u septembru 2023. i obezbijediti desetine milijardi dolara nove pomoći Ukrajini za njenu borbu protiv ruske vojske.

Biden je imao rok do petka kasno da potpiše zakon kako bi izbjegao djelimično zatvaranje vlade.

Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, usvojio je zakon 225-201, uglavnom po partijskoj liniji, neposredno prije Božića. Donji dom Kongresa se o zakonu izjašnjavao dan nakon što je Senat, takođe predvođen demokratama, usvojio zakon 68-29 uz znatno veću podršku republikanaca.

Biden je rekao da je usvajanje dokaz da republikanci i demokrate mogu da rade zajedno.

Kongresmen Kevin McCarthy, lider republikanaca u Predstavničkom domu koji se nada da će postati predsjedavajući kada novi sastav Kongresa stupi na dužnost 3. januara, tvrdio je tokom debate da zakon predviđa preveliku potrošnju, a čini premalo na suzbijanju ilegalne imigracije i protoka fentanila u SAD iz Meksiko.

"Ovo je monstruoznost koja je jedno od najsramnijih djela koje sam ikada video u ovom tijelu", rekao je on o zakonu.

McCarthy apeluje na podršku čvrstih konzervativaca u poslaničkom klubu GOP-a (Republikanske partije), koji su u velikoj mjeri osudili zakon zbog njegovog iznosa i obima. Republikanci će od 3. januara imati tijesnu većinu u Predstavničkom domu, a nekoliko konzervativnih članova obećalo je da neće glasati da McCarthy postane predsjedavajući.

Zakon o finansranju uključuje povećanje potrošnje za domaće inicijative za otprilike šest odsto na 772,5 milijardi dolara. Potrošnja na programe odbrane će se povećati za oko 10 odsto, na 858 milijardi dolara.

Usvajanje u posljednjem trenutku

Zakon je potpisan nekoliko sati prije nego što je trebalo da istekne finansiranje federalnih agencija. Zakonodavci su odobrili dvije kratkoročne mjere potrošnje kako bi vlada održala funkcionisanje, a treća, koja finansira vladu do 30. decembra, usvojena je prošlog petka. Biden ga je potpisao kako bi osigurao da se usluge nastave sve dok mu Kongres ne pošalje cjelogodišnju mjeru, nazvanu omnibus zakon.

Ogroman prijedlog zakona, koji se nalazi na više od 4.000 stranica, obuhvata 12 zakona o izdvajanjima, pomoći Ukrajini i pomoći u katastrofama za zajednice koje se oporavljaju od prirodnih katastrofa.

Zakonodavci su obezbijedili otprilike 45 milijardi dolara za Ukrajinu i saveznike u NATO-u, čak i više od toga što je Biden tražio, što je priznanje da budući krugovi finansiranja nisu zagarantovani kada republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom sljedeće nedjelje, nakon što je partija dobila na izborima na sredini predsjedničkog mandata.

Iako je podrška pomoći Ukrajini uglavnom bila dvostranačka, neki republikanci u Predstavničkom domu protivili su se trošenju novca i tvrdili da bi novac bilo bolje potrošiti na prioritete u SAD.

McCarthy je upozorio da republikanci ubuduće neće ispisivati "bjanko ček" za Ukrajinu.

Revidiran federalni izborni zakon

Prijedlog zakona također uključuje oko 40 milijardi dolara za hitne troškove, uglavnom za pomoć zajednicama širom SAD dok se oporavljaju od suše, uragana i drugih prirodnih katastrofa.

Biden je potpisao zakon u četvrtak na Američkim Djevičanskim Ostrvima, gdje provodi vreme sa suprugom Jill i drugim članovima porodice na ostrvu St.Croix. Bidenovi borave u kući prijatelja Billa i Connie Nevil, saopštila je Bijela kuća. Bill Nevil je vlasnik US Vikinga, proizvođača ENPS, softverskog sistema za proizvodnju vijesti koji prodao AP.

U prijedlogu zakona su i brojne promjene politike koje su, iako u velikoj mjeri nisu povezane sa potrošnjom, izrađivane iza kulisa kako bi bile dodate u prijedlog zakona, koji je bio posljednji zakon koji je usvojen u proteklom sastavu Kongresa. U suprotnom, zakonodavci koji sponzorišu ove promjene bi morali da počnu od nule sljedeće godine u politički podijeljenom Kongresu u kojem će se republikanci vratiti u većinu u Predstavničkom domu, a demokrate će nastaviti da kontrolišu Senat.

Jedan od najznačajnijih primjera bila je istorijska revizija federalnog izbornog zakona kako bi se budući predsjednici ili predsjednički kandidati spriječili da pokušaju da poništi izbore.

Dvostranačka revizija Zakona o prebrojavanju glasova na izborima je direktan odgovor na napore tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da ubedi republikanske poslanike i tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da ne potvrde Bidenovu pobjede 6. januara 2021., na dan ustanka na Capitolu, koji je inspirisao Trump.

Među povećanjima potrošnje, demokrate su istakle: povećanje maksimalne veličine Pell grantova za studente sa niskim primanjima od 500 dolara, povećanje blok grantova državama od 100 miliona dolara za programe prevencije i liječenja zloupotrebe supstanci, povećanje potrošnje od 22 odsto medicinsku njegu za veterane i 3,7 milijardi dolara za hitnu pomoć poljoprivrednicima pogođenim prirodnim katastrofama.

Prijedlog zakona takođe obezbjeđuje oko 15,3 milijarde dolara za više od 7.200 projekata koje su zakonodavci tražili za svoje matične države i okruge. Prema izmijenjenim pravilima za finansiranje projekata iz zajednice, koji se takođe nazivaju namenskim sredstvima, zakonodavci moraju da objave svoje zahtjeve na internetu i potvrde da nemaju finansijski interes za projekte. Ipak, mnogi fiskalni konzervativci kritikuju izdvajanje sredstava kao nepotrebnu potrošnju.

XS
SM
MD
LG