Linkovi

Biden potpisao 1,2 hiljada milijardi dolara vrijedan budžet


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 1,2 hiljada milijardi dolara vrijedan zakon o budžetu izglasan u Kongresu rano u subotu, 23. marta, čime je izbjegnuta djelomična obustava rada saveznih službi, saopćila je Bijela kuća.

Biden je opisao paket, koji je Kongres velikom većinom usvojio u ranim jutarnjim satima u subotu, kao ulaganje u Amerikance, u jačanje ekonomije i nacionalne sigurnosti.

Demokratski predsjednik pozvao je Kongres da usvoji i druge zakone koji su zapeli u jednom od dva doma.

"Dvostranački zakon o budžetukoji sam upravo potpisao omogućuje rad vlade, ulaže u američki narod i jača našu ekonomiju i nacionalnu sigurnost", rekao je Biden u izjavi.

Senat s demokratskom većinom usvojio je zakon o budžetu sa 74 prema 24 glasa.

Ključne savezne službe, uključujući State Department, Ministarstvo domovinske sigurnosti, pravosuđa, financija, bit će financirane do 30. septembra odnosno do kraja fiskalne godine.

No, zakon ne uključuje financiranje pomoći, uglavnom vojne, za Ukrajinu, Tajvan ili Izrael, koje je sadržano u drugom dokumentu koji je Senat izglasao, ali većinski republikanski Zastupnički dom mu ne daje zeleno svjetlo.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG