Linkovi

Biden: Jedinstvo nas čini onim što smo - Amerikom u svom najboljem svjetlu


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na zacijeljenje i promišljanje u gotovo sedmominutnom video snimku objavljenom uoči obilježavanja 20. godišnjice terorističkih napada počinjenih u Sjedinjenim Državama.

"Jedinstvo nas čini onim što smo - Amerikom u svom najboljem svjetlu. Za mene je to najznačajnija pouka 11. septembra. Kada smo bili u najtežem trenutku - učinili smo sve što nas čini ljudima. U borbi za dušu Amerike –- jedinstvo je naša najveća snaga", rekao je Biden u video poruci.

Najveći dio obraćanja američkog predsjednika bio je posvećen žrtavama terorističkih napada.​

"Porodicama 2.997 ljudi pripadnika više od 90 nacija ubijenih 11. septembra 2001. u New Yorku, Arlingtonu, Virginiji i Shanksville​u u Pennsylvaniji​ i hiljadama drugih koji su bili povrijeđeni - Amerika i svijet sjećaju se vas i vaših najmilijih. Dijelova vaše duše. Poštujemo sve one koji su rizikovali i dali svoje živote u minutima, satima, mjesecima i godinama nakon toga. Vatrogasce, policajce, medicinske i građevinske radnike, ljekare, medicinske sestre. Vjerske lidere, pripadnike oružanih snaga, veterane i obične ljude koji su dali sve od sebe u spašavanju, obnovi i izgradnji", rekao je Biden u unaprijed snimljenoj poruci.

Mete napada

Prema zvaničnim podacima, najmanje 19 pripadnika islamističke militantne organizacije Al-Kaide otelo je četiri američka putnička aviona.

Dvije letjelice su 11. septembra 2001. u razmaku od 17 minuta udarila u kule Svjetskog trgovinskog centra, zdanja u gradskom jezgru Manhattana, usljed čega su se oba nebodera srušila. Život je izgubilo najmanje 2.600 ljudi.

Treći avion udario je u zgradu Pentagona, sjedište američkog Sekretarijata za odbranu, kada su stradale 184 osobe.

Četvrta letjelica, koja se uputila prema Capitol hilu, srušila se kod grada Shanksville. Život su izgubili svi putnici leta 93 United Airlinesa.

Rat protiv terorizma

Teroristički napad bio je povod da Sjedinjene Države pokrenu globalni rat protiv terorizma, ne samo u Afganistanu, već i u Iraku i drugim mjestima širom svijeta.

U tim konfliktima poginule su hiljade američkih vojnika i stotine hiljada civila.

Dvadeseta godišnjica napada ima dodatnu simboliku, obilježava se u svjetlu kraja najdužeg američkog rata - u Afganistanu, i povlačenja iz te zemlje. Mirovni sporazum i dogovor o povlačenju američkih snaga postigla je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Sprovođenje dogovora potpalo je pod mandat administracije Bidena - koja ga je naslijedila i našla se na meti kritika dijela javnosti zbog okolnosti koje su propratile povlačenje američkih trupa i napredovanje talibana.

Bilans posljednjih dana evakuacije je, između ostalog, i pogibija 13 američkih vojnika. Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu nakon što su bili zbačeni ubrzo po početku američke intervencije.

XS
SM
MD
LG