Linkovi

Biden: Što prije završimo evakuaciju, to bolje


Djeca čekaju da uđu na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu
Djeca čekaju da uđu na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu

Predsjednik Biden prihvatio je preporuku Pentagona da se američke trupe povuku iz Afganistana do roka 31. avgusta dok god talibani omogućavaju Sjedinjenim Državama da okončaju evakuaciju, rekao je u utorak neimenovani zvaničnik američke administracije. Talibani su odbacili mogućnost produženja tog roka.

Biden je takođe zatražio da se naprave rezervni planovi za duži ostanak, ako to bude potrebno, prenijela je agencija Reuters.

Obraćajući se naciji iz Ruzveltove sobe u Bijeloj kući Biden je - govoreći o evakuaciji iz Kabula - poručio:

"Što je prije završimo to bolje".

Biden je rekao da talibani sarađuju i da se bezbjednost održava uprkos nekoliko incidenata, ali da je sve to krhko i da postoji ozbiljan rizik od pogoršanja, kako vrijeme odmiče.

"Svaki dan koji smo na terenu je još jedan dan za koji znamo da ISIS-K pokušava da napadne aerodrom, kako nas i savezničke snage, tako i nevine civile”, rekao je Biden, pominjujući afganistanski ogramak Islamske države, koji je poznat po samoubilačkim napadima na civile.

Biden makes remarks on Afghanistan after virtual G7 meeting
Biden makes remarks on Afghanistan after virtual G7 meeting

Iz Bijele kuće je ranije saopšteno da je Biden, na virtuelnom sastanku lidera G7 u utorak, prenio da će američka misija u Kabulu biti završena u zavisnosti od postizanja ciljeva i potvrdio da su Sjedinjene Države na putu da je okončaju do 31. avgusta.

Portparolka Džen Psaki navela je u saopštenju da je Biden rekao da postoji dodatni rizik od zadržavanja američkih trupa u Afganistanu poslije tog roka "zbog sve veće prijetnje od Islamske države".

"Kraj misije do 31. avgusta zavisi od saradnje sa talibanima, uključujući dalji pristup aerodromu za one koji se evakuišu. Predsjednik je takođe zatražio od Pentagona i State Departmenta da naprave rezervne planova za usklađivanje roka, ako to bude potrebno", navela je Psaki.

Preporuka Pentagona odraz je sve veće zabrinutost u pogledu bezbjednosti aerodroma u Kabulu, gdje se evakuišu američki i drugi državljani i ugroženi Afganistanci.

Dvoje neimenovanih američkih zvaničnika saopštilo je da se sve više strahuje od samoubilačkih napada Islamske države na aerodrom, prenosi Reuters. Jedan zvaničnik je naveo da više nije pitanje da li će, već kada će ekstremisti napasti, te da je priritet da se okonča povlačenje prije toga.

Zvaničnik administracije je rekao da poštovanje roka zavisi od okončanja misije i saradnje talibana.

Gotovo 6.000 američkih vojnika pomaže u evakuaciji Amerikanaca i ugroženih Afganistanaca i u obezbjeđenju aerodroma kako bi druge zemlje mogle da evakuišu svoje državljane.

Pentagon je prethodno saopštio da za sada nema promjene plana da se evakuacija iz Afganistana okonča do kraja mjeseca i poručio da planira da do tada povuče američke snage.

Portparol Džon Kirbi rekao je da Pentagon vjeruje da može da do 31. avgusta evakuiše sve Amerikance koji žele da napuste Afganistan.

"Apsolutno nam je kraj mjeseca i dalje cilj", rekao je Kirbi i dodao da će možda biiti potrebne dodatne baze za smještaj evakuaisanih Afganistanaca.

Kirbi je rekao da je "nekoliko hiljada" Amerikanaca evakuisano iz Afganistana ali je odbio da saopšti prezicniju cifru.

"Savjetnik za nacionalnu bezbjednost rekao je juče da vjeruje da možemo da okončamo ovu misiju do kraja mjeseca, zbog čega i dalje težimo tom cilju. Ako i kada bude bilo kakvih promjena, svakako ćemo o tome obavestiti američki narod", naglasio je Kirbi.

Lideri Grupe 7 - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD, u utorak su na virtuelnom sastanku razgovarali o tome kako da okončaju haotično povlačenje iz Afganistana i kako da postupaju prema talibanima.

Saopštili su da će ostati posvećeni Afganistanu i podržali Ujedinjene nacije u koordinaciji humanitarne pomoći u regionu, koji se suočava sa novim prilivom izbjeglica.

Razgovori nisu rezultirali "novim datumima" za kraj evakuacije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, mada se raspravljalo o tome da li bi aerodrom u Kabulu mogao da se koristi poslije 31. avgusta.

Nekoliko evropskih saveznika pritiska američkog predsjednika da zadrži vojnike i poslije 31. avgusta, kada ističe rok za njihovo povlačenje.

"Tražiću od naših prijatelja i saveznika da budu uz narod Afganistana i podrže izbjeglice i distribuciju humanitarne pomoći", kazao je britanski premijer Boris Džonson.

Samo nedelju dana ostalo je do isteka roka za evakuaciju, a hiljade državljana zapadnih zemalja i Afganistanaca koji su radili za njih, i dalje čeka na evakuaciju na aerodromu u Kabulu. Mnogi nisu ni uspjeli da dođu do aerodroma jer ih talibani ne puštaju kroz kontrolne punktove.

Takođe, talibani su poručili da je 31. avgust "crvena linija" za povlačenje strane vojske. Portparol talibana rekao je u utorak da bi sve strane evakuacije trebalo da budu okončane do tog datuma, da Afganistanci nemaju čega da se plaše i da bi trebalo da se vrate kući.

"Garantujemo im bezbjednost", rekao je portparol talibana Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

"Razgovaramo sa talibanima na dnevnom nivou kroz političke i bezbjednosne kanale, o svemu što se dešava u Kabulu", rekao je Bidenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven i dodao da će Biden odlučiti blagovremeno u skladu sa situacijom koju svakodnevno prati.

Mnogi političari i vojna lica u SAD i drugim savezničkim državama kritikuju sadašnju operaciju povlačenja iz Afganistana.

"Situacija u Afganistanu je svakim danom sve gora. Bidenova administracija mora da osigura bezbjednu evakuaciju Amerikanaca koji su tamo zaglavljeni", rekao je republikanski senator Majk Raunds.

Evakuacija se ubrzala, pa zvaničnici kažu da je u posljednjih 36 sati evakuisano 27.000 ljudi, oko 17.000 američkim vojnim avionima.

Vojni zvaničnici vjeruju da će se taj tempo evakuacije nastaviti.

"Uvjeravam vas da nećemo stati dok ne ispunimo zadatak, evakuisali smo Amerikance koji su to željeli i što smo više mogli Afganistanaca", kaže general Stiven Lajons iz transportne komande SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG