Linkovi

Biden oslobodio još 15 miliona barela nafte iz rezervi


Predsjednik SAD Joe Biden obraća se u Bijeloj kući. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Predsjednik SAD Joe Biden obraća se u Bijeloj kući. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsjednik Joe Biden odlučio je da oslobodi 15 miliona barela nafte iz rezervi, a zatim počne da ponovo popunjava rezerve, dok nastoji da smanji cijene benzina pred izbore za Kongres 8. novembra.

Taj potez je uslijedio dvije nedjelje nakon što se organizacija OPEC Plus, koju predvodi Saudijska Arabija, svrstala uz Rusiju i pristala da smanji proizvodnju, što je izazvalo strahovanja od novog rasta cijena na američkim pumpama.

"Nastavićemo da stabilizujemo tržišta i spuštamo cijene u vrijeme kada su potezi drugi zemalja izazvali tolike potrese", izjavio je Biden na skupu u Bijeloj kući.

On je okrivio invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu za visoke cijene benzina i sirove nafte, ali i primijetio da su cijene pale za 30% u odnosu na vrhunac koji su dostigle ranije ove godine.

"Međutim, cijene ne padaju dovoljno brzo", rekao je. "Američke porodice trpe zbog visokih cijena benzina", dodao je.

Biden je u martu odobrio da se iz rezervi oslobodi 180 miliona barela, što je prvobitno trebalo da se dogodi tokom perioda od 6 mjeseci. Nivo strateških rezervi je zbog toga na najnižem nivou od 1984. godine, sa oko 400 miliona barela nafte.

Biden je također najavio da će američka vlada popuniti strateške rezerve kada cijene nafte budu od 67 do 72 dolara po barelu, ili niže, što će, kako tvrde zvaničnici administracije, povećati domaću proizvodnju garantovanjem osnovnog nivoa potražnje.

Odluka OPEC-a da proizvodnju nafte smanji za 2 miliona barela dnevno - što je 2 odsto globalnih zaliha - navela je Bijelu kuću da optuži Saudijsku Arabiju da podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, i da najavi da će biti posljedica zbog odluke da se smanji proizvodnja da bi se povećale cijene na tržištu.

Prema podacima Uprave za informacije o energetici, 15 miliona barela nafte - koliko će biti pušteno iz strateških rezervi - ne pokriva ni jedan pun dan upotrebe tog energenta u SAD.

Biden se i dalje suočava sa političkim problemima zbog cijena goriva, čiji je prosek 3.87 dolara po galonu (oko 3,8 litara). To je manji pad u odnosu na proteklu nedjelju, ali je rast u odnosu na period prije mjesec dana. Zbog nedavnog povećanja cijena na pumpama, zastao je i zamah koji su Biden i demokrate imali uoči izbora u novembru.

XS
SM
MD
LG