Linkovi

Biden optimističan uoči razgovora sa čelnicima Kongresa o dugu


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u nedjelju da očekuje da će se u utorak sastati s čelnicima Kongresa radi razgovora o planu za podizanje granice državnog duga i izbjegavanju neizvršenja novčanih obaveza.

Obraćajući se novinarima u Delawareu, Biden je rekao da ostaje optimista u pogledu dogovora.

Očekuje se da će se Biden sastati s predsjedavajućim republikanskog Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem i drugim čelnicima Kongresa kako bi nastavio pregovore o budžetu i riješio nadolazeće neplaćanje državnog duga, rekla je u petak glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Pomoćnici Bidena i McCarthyja počeli su raspravljaju o načinima za ograničavanje federalne potrošnje, dok se razgovara o podizanju gornje granice državnog duga od 31,4 milijardi dolara kako bi se izbjeglo katastrofalno neplaćanje obaveza, prenosi Reuters.

Ministarstvo finansija kaže da bi moglo ostati bez novca do 1. juna ukoliko zakonodavci ne uklone gornju granicu državnog duga, a očekuje se da će Biden iduće sedmice otići na samit G7. Biden je prvobitno rekao da može otkazati putovanje ako bude potrebno, ali je Jean-Pierre u petak rekao da planira otići.

Bidenov zahtjev za fiskalni budžet za 2024. oslanja se na povećanje poreza kako bi se smanjili deficiti, dok se predlaže povećanje diskrecione potrošnje za 5 posto sljedeće godine. To predstavlja razliku od više od 200 milijardi dolara u odnosu na republikance u Predstavničkom domu, koji žele smanjiti budžet agencija u prosjeku za 8 posto uz povećanje potrošnje za odbranu i veterane - što znači da bi se drugi programi suočili sa oštrijim rezovima.

XS
SM
MD
LG