Linkovi

Biden kod srušenog mosta u Baltimoreu: Nećemo mirovati dok ne bude obnovljen


Biden posjetio lokaciju gdje se srušio most u Baltimoreu.
Biden posjetio lokaciju gdje se srušio most u Baltimoreu.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je obišao mjesto gdje se srušio most u Baltimoreu, poslije čega će se sastati sa porodicama šestorice građevinskih radnika koji su poginuli u nesreći, dok u Kongresu rastu tenzije zbog finansiranja obnove iz federalnog budžeta.

Biden je izrazio nadu da će se kanal koji je zatvoren poslije rušenja mosta Francis Scott Key prošle nedjelje ponovo otvoriti do maja. Poručio je okupljenim lokalnim zvaničnicima da im "američka vlada čuva leđa".

"Nekoliko sekundi prije rušenja mosta, jedan radnik je svojoj djevojci poslao poruku - sad smo polili cement, čekamo da se osuši", rekao je predsjednik.

Dodao je da njegova vlada "neće mirovati dok se ne osuši cement na novom mostu". Biden je istakao da će most obnoviti američki radnici, "američkim čelikom".

Također izjavio da njegova administracija želi da osigura da strane odgovorne za rušenje mosta plate popravke i njegovu obnovu.

Senator iz Marylanda Chris Van Hollen prethodno je poručio da zajedno sa nekoliko članova Kongresa i administracijom radi na prijedlogu zakona koji bi osigurao da Baltimore ne mora da plati nikakve troškove obnove mosta.

Most Francis Scott Key srušio se 26. marta kada je u jedan od nosećih stubova udario teretni brod. Trenutno se uklanjaju ostaci mosta i obnavlja pomorski saobraćaj.

Biden je posjetio Baltimore u trenutku kada državni i federalni zvaničnici upozoravaju na potencijalne ekonomske posljedice zatvaranja prometne luke po regionalnu ekonomiju, s obzirom na to da ne rade hiljade lučkih radnika.

Luka Baltimore je prva u Americi po prometu automobila, manjih kamiona i poljoprivredne i građevinske opreme, prema podacima države Maryland. Veći dio saobraćaja kroz luku je obustavljen poslije nesreće, mada su nastavljene neke operacije van pogođenog područja.

Guverner Marylanda Wes Moore, koji je u Bidenovoj pratnji tokom obilaska, rekao je u jednom intervjuu uoči posjete da su raščišćavanje i obnova mosta ključni za trgovinu širom zemlje.

"To ne pogađa samo stanovnike Marylanda. To pogađa i poljoprivrednike u Kentuckyju. Prodavce automobila u Ohiou. Vlasnika restorana u Tennesseeu. Pogađa cijelu zemlju i naš ekonomski rast", rekao je Mur za MSNBC.

Postoje nagovještaji neslaganja među nekim članovima Kongresa u pogledu finansiranja obnove mosta novim izdvajanjima iz federalnog budžeta. Obnova bi, prema navodima zvaničnika federalne vlade, mogla da košta najmanje 2 milijarde dolara.

Kancelarija za menadžment i budžet Bijele kuće (OMB) je u pismu Kongresu u petak zatražila od federalna vlade da pokrije pune troškove izgradnje novog mosta.

Takav zahtjev mora biti usvojen u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate, ali i u Predstavničkom domu koji kontrolišu republikanci. Neki konzervativni kongresmeni protive se finansiranju projekta federalnim sredstvima.

Pripadnici desničarkog Kokusa slobode u donjem domu Kongresa, njih oko 36 koji imaju veliki uticaj na predsjedavajućeg Mikea Johnsona, u petak su iznijeli niz zahtjeva u zamjenu za saradnju na finansiranju mosta.

Šest žrtava nesreće su imigranti iz Meksika i Centralne Amerike koji su popravljali rupe na površini mosta kada se srušio. Četiri tijela još nisu pronađena, ali su svi proglašeni mrtvim.

Biden se sastaje sa porodicama stradalih imigranata u trenutku kada njegov republikanski protivkandidat Donald Trump zaoštrava retoriku protiv imigranata koje naziva opasnim kriminalcima koji "truju krv" Amerike.

Finansiranje mosta

Nekoliko sati nakon rušenja mosta, Biden je rekao da će federalna vlada platiti sve troškove obnove, a njegova administraciija je prošle nedjelje najavila da će biti izdvojeno 60 miliona dolara za hitnu pomoć.

Zvaničnici Bijele kuće su proteklih nedelja razgovarali sa kabinetom predsjedavajućeg Predstavničkog doma o pomoći Ukrajini i Izraelu, kao i o finansiranju obnove srušenog mosta, rekli su zvaničnici koji su htjeli da ostanu anonimni.

Kokus slobode, čiji su članovi doprinijeli da se smijeni Johnsonov prethodnik, smatraju da bi Kongres trebalo da traži maksimalnu odštetu od stranih špediterskih kompanija.

Također traže da se izdvojena federalna sredstva nadoknade drugim rezovima u potrošnji i da se ukinu određene regulative, uključujući i iz Zakona o ugroženim vrstama, da bi se izbjegla kašnjenja. Od Bidenove administracije zahtijevaju i da nastavi izvoz prirodnog tečnog gasa.

Advokati kompanija koje su vlasnici, i pod čijom upravom je brod koji je udario u most, tražili su od federalnog suda da ih izuzme iz plaćanja odšete ili je ograniče na 43 miliona dolara.

U međuvremenu, zvaničnici Bijele kuće zatražili su od velikih poslodavaca u području Baltimorea da ne otpuštaju radnike, dok su neki - među kojima su Amazon i Mercedec Benz - već obećali da će zadržati zaposlene iz tog regiona.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG