Linkovi

Biden o širenju omikrona: Ne vraćamo se u mart 2020.


Biden: Tri načina za borbu protiv omicrona
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Biden: Tri načina za borbu protiv omicrona

"Sjedinjene Države ne vraćaju se u mart 2020.", poručio je američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) koji se javnosti obratio povodom krize koju je izazvalo ubrzano širenje omikrona, novog soja COVID19, u Sjedinjenim Državama.

Time je aludirao na početak pandemije COVID19 u trenutku kada su svijetu bile nedostupne vakcine i kada stručnjaci nisu znali gotovo ništa o toj bolesti.

Predsjednik je nastojao uvjeriti Amerikance da Americi ne prijete zatvaranja škola, obustava ekonomije i normalnog života uopće, ističući da postoje mnoge opcije da se i mala djeca bezbjedno vakciniraju, i da nastave ići u školu nakon praznika.

Bajden je tokom obraćanja u Bijeloj kući govorio o mjerama koje će američke vlasti primijeniti kako bi pandemija bila usporena.

"Pojačaćemo napore u vakcinisanju građana. Uz postojećih 80.000 otvorićemo dodatnih 10.000 punktova za vakcinaciju širom zemlje. Tokom nedelje biće povećan i broj medicinskog osoblja koje će vakcinisati građane", rekao je predsjednik Bajden.

On je najavio i nabavku 500.000 brzih testova na kovid koji će biti besplatni i dostupni građanima putem pošte. Takođe, ukazao je da se federalni medicinski kapaciteti pripremaju za moguće razbuktavanje pandemije.

"40.000.000 miliona nevakcinisanih građana rizikuju da dobiju teške simptome i potrebu da budu hospitalizovani. Spremili smo dodatnu bolničku opremu i mobilisali 1.000 vojnih doktora koji će pomoći. Dio njih već je raspoređen u Viskonsinu. Pripremilli smo se i za nabavku bolničkih kreveta koji će biti raspodijeljeni bolnicama i lokacijama na koijima će biti potrebni. Takođe, tokom nedelje poslaćemo desetine ambulatnih vozila za transport pacijenata", rekao je američki predsjednik.

Bajden je ponovio da zbog omikron varijante treba brinuti, ali ne treba paničiti.

"Ako ste kompletno imunizovani i primilli ste dodatnu dozu vakcine - bezbjedni ste. Ako niste vakcinisani - rizikujete teške simptome i moguću smrt. Omikron je opasan za nevakcinisane građane. Oni su odgovorni za svoje izbore, koji su često posljedica opasnih dezinformacija koje se šire preko društvenih i drugih medija. Prekinite sa dezinformisanjem - jer to košta života", upozorio je Bajden.

"Ako niste vakcinisani ugrožavate sebe i druge ljude. Vi birate između života i smrti. Molim, vas vakcinišite se. Oni koji to ne učine - doprinose pretrpavanju bolnica, u kojima građani koji pate od drugih bolesti, ne mogu da dobiju njegu", rekao je između ostalog američki predsjednik.

Prijavljen prvi smrtni slučaj od posljedica omikrona u Sjedinjenim Državama

Prethodno je u Okrug Haris u američkoj državi Teksas prijavljen prvi smrtni slučaj koji se dovodi u vezu sa omikron sojem COVID19.

Sekretarijat za zdravstvo saopštio je da se radi o muškarcu, starosti između 50 i 60 godina koji je bio u većem riziku od teških komplikacija jer nije bio imunizovan.

Američka televizija ABC News izvijestila je da se radi o prvom poznatom smrtnom slučaju od soja omikron na teritoriji Sjedinjenih Država.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nisu odmah odgovorili na upit agencije Reuters povodom tog slučaja.

Prema podacima američkog CDC-a, preko 60 posto Amerikanaca je dobilo I treću dozu vaccine, a gotovo 80 posto ih je dobilo barem jednu dozu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG