Linkovi

Biden kaže da Netanyahu više škodi Izraelu nego što pomaže u načinu kako vodi rat


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da vjeruje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu "više škodi Izraelu nego što pomaže Izraelu" u načinu na koji pristupa u ratu protiv Hamasa u Gazi.

Biden je izrazio podršku pravu Izraela da uništi Hamas nakon terorističkog napada 7. oktobra, ali je rekao da Netanyahu "mora obratiti više pažnje na nevine živote koji su izgubljeni kao posljedica poduzetih akcija".

Biden je mjesecima upozoravao da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Gazi, a najnovije opaske u intervjuu za MSNBC ukazuju na sve zategnutije odnose između dvojice lidera.

Biden je o broju poginulih u Gazi rekao: "To je u suprotnosti sa onim za šta se Izrael zalaže. I mislim da je to velika greška."

Biden je rekao da je potencijalna izraelska invazija na grad Rafah u Gazi, gdje se sklonilo više od 1,3 miliona Palestinaca, za njega "crvena linija", ali je rekao da neće zabraniti oružje kao što su presretači projektila Iron Dome koji štite izraelske civilnog stanovništva od raketnih napada u regionu.

"To je crvena linija," odgovorio je na pitanje o Rafahu, "ali ja nikada neću napustiti Izrael.

Američki lider se nadao da će osigurati privremeni prekid vatre prije početka ramazana ove sedmice, iako se to čini sve malo vjerojatnijim jer se Hamas protivio dogovoru za koji se zalažu SAD i saveznici.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG