Linkovi

Biden se sastao sa porodicom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog


Američki predsjednik Joe Biden sa Julijom i Dašom Navalnom, suprugom i kćerkom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog (Foto: Foto: X/@POTUS)
Američki predsjednik Joe Biden sa Julijom i Dašom Navalnom, suprugom i kćerkom preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navalnog (Foto: Foto: X/@POTUS)

Američki predsednik Joe Biden sastao se sa suprugom i kćerkom ruskog opozicionara Alekseja Navalnog – koji je prošlog petka, prema navodima ruskih vlasti, preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji.

„Sastao sam se sa Julijom i Dašom da bih im izrazio saučešće zbog nenadoknadivog gubitka. Naslijeđe i hrabrost Alekseja Navalnog će zauvijek živjeti u njima i ljudima širom Rusije koji se bore za zaštitu demokratije i ljudskih prava”, objavio je američki predsjednik na društvenoj mreži X.

Bijela kuća saopštila je da se Biden sa članovima porodice Alekseja Navalnog sastao u San Franciscu.

„Predsjednik je iskazao divljenje izuzetnoj hrabrosti i naslijeđu Alekseja Navalnog u borbi protiv korupcije i za slobodnu i demokratsku Rusiju u kojoj vladavina prava važi za sve građane. Istakao je da će se njegovo naslijeđe na ljude širom Rusije i svijeta koji će tugovati zbog tog gubitka i i boriti se za slobodu, demokratiju i ljudska prava”, navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Također, ukazano je da će američka administracija u petak objaviti novi paket oštrih sankcija Rusiji kao odgovor na smrt Alekseja Navalnog, rusku represiju i agresiju, ali i rat i invaziju na Ukrajinu koja ulazi u treću godinu.

Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izjavio je u utorak da će sankcije pokrivati niz oblasti, među kojima su odbrambeni i industrijski sektor kao i izvori prihoda za ekonomiju.

Porodica Alekseja Navalnog i zapadne države sumnjaju u odgovornost ruske države i predsjednika Vladimira Putina za smrt izrazitog kritičara Kremlja i borca protiv korupcije - koji se zalagao za primjenu sistema vladavine prava u Rusiji.

Udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Julija, najavila je u video poruci objavljenoj u ponedjeljak da će nastaviti borbu svog muža protiv ruskih vlasti. Istovremeno, optužila je Vladimira Putina da joj je ubio muža u udaljenom zatvoru i obećala da će kazna stići i njega i druge navodne počinioce.

Biden se također nije dvoumio u vezi sa odgovornošću za smrt istaknutog ruskog opozocionara.

„Nema sumnje da je Putin odgovoran za smrt Navalnog. Ono što se dogodilo Navalnom je još jedan dokaz Putinove brutalnosti. Niko ne bi trebalo da bude u zabludi... Putin ne napada samo građane u drugim zemljama, kao što vidimo u Ukrajini - on također čini užasne zločine protiv svog naroda”, naglasio je Biden u danu kada je objavljeno da je Navalni preminuo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG