Linkovi

Biden nakon NATO samita: Putin nije uspio podijeliti Zapad


Prezidan Joe Biden Pale sou envazyon La Risi fe nan Ikren depi Chanm Es Lamezonblanch la, Jedi 24 Fevriye 2022.
Prezidan Joe Biden Pale sou envazyon La Risi fe nan Ikren depi Chanm Es Lamezonblanch la, Jedi 24 Fevriye 2022.

Predsjednik Joe Biden ocijenio je da ruski predsjednik nije uspio u svom cilju da podijeli Zapad i poručio da će NATO i dalje držati otvorena vrata za "evropske države koje dijele naše vrijednosti i koje bi jednog dana mogle da traže članstvo u Alijansi".

"Dok predsjednik Putin prijeti samim temeljima međunarodnog mira i bezbjednosti, NATO ponovo pokazuje da se zalaže za slobodu i demokratiju. Kao što sam rekao jučer, SAD će braniti svaki pedalj NATO teritorije", naveo je Biden u saopštenju poslije virtuelnog samita NATO lidera.

Ponovio je da je američka posvećenost članu 5. Sjevernoatlantskog ugovora čvrsta i podsjetio da je naložio raspoređivanje dodatnih snaga da bi "ojačao naše kapacitete u Evropi u znak podrške NATO saveznicima".

"Pozdravljam odluku o aktiviranju odbrambenih planova NATO-a i elemenata Snaga za reagovanje da bi se ojačala zajednička pozicija, kao i najavu naših saveznika da će rasporediti dodatne kopnene i vazduhoplovne snage na istočnoj granici i pomorske snage od sjevera do Mediterana", navodi se u saopštenju.

"Danas su nam se pridružili bliski partneri Švedska, Finska i Evropska unija. Predsjednik Puutin nije uspio u svom cilju da podijeli Zapad. NATO nikada nije bio ovako jedinstven i odlučan", poručio je američki predsjednik.

Dodao je i da je odmah poslije samita razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom.

"Pozdravio sam hrabru akciju ukrajinskog naroda koji se bori da odbrani svoju zemlju. Obavijestio sam ga o aktuelnoj ekonomskoj, humanitarnoj i bezbjednosnoj podršci SAD i našim daljim naporima da podstaknemo druge zemlje da pruže sličnu pomoć", navodi se u saopštenju

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG