Linkovi

Biden najavljuje pomoć Izraelu i Palestincima


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Joe Biden će se u četvrtak navečer obratiti naciji i razgovarati o američkom odgovoru na nedavni napad Hamasa na Izrael, kao i o ruskom ratu u Ukrajini.

Biden je u srijedu posjetio Izrael, donoseći poruku podrške Izraelcima, a istovremeno je radio na osiguravanju humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze.

SAD su najavile pomoć od 100 miliona dolara za Gazu i Zapadnu obalu, a očekuje se da će Bidenova administracija predložiti 100 milijardi dolara dodatne pomoći za Izrael, Ukrajinu, Tajvan i sigurnost duž granice između SAD-a i Meksika.

"Moja administracija je bila u bliskom kontaktu s rukovodstvom od prvih trenutaka ovog napada", rekao je Biden u srijedu u Tel Avivu. "Potrudićemo se da imamo ono što imate, šta vam je potrebno da zaštitite svoj narod, da odbranite svoju naciju. Decenijama smo osiguravali kvalitativnu vojnu prednost Izraela. I kasnije ove sedmice, tražit ću od Kongresa Sjedinjenih Država paket podrške bez presedana za odbranu Izraela."

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Associated Pressa i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG