Linkovi

Biden izdao novu uredbu o kontroli oružja


Bidenova uredba za pojačanu kontrolu nabavke oružja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Bidenova uredba za pojačanu kontrolu nabavke oružja

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden u utorak je izdao uredbu o pooštravanju bezbjednosnih provjera za kupovinu oružja, promovisanju boljeg i bezbjednijeg skladištenja oružja i pomoći organima za sprovođenje zakona da bolje primijene dvostranački zakon o kontroli oružja usvojen prošle godine.

Biden sve više zaoštrava retoriku o oružju, a više puta je u svojim govorima pozvao na zabranu automatskog oružja. Očekuje se da će nastaviti da se zalaže za oštriju kontrolu oružja kako se približava odluci o predsjedničkoj kandiddaturi za izbore 2024. godine, saopštili su njegovi saradnici.

Američki predsjednik je tokom govora o stanju nacije, u Kongres pozvao Brendona Caja, 26-godišnjaka koji je oduzeo poluautomatski pištolj napadaču u Monterej parku, i hvalio njegovo herojstvo.

Spasio je živote. Vrijeme je da mi isto uradimo. Da zauvijek zabranimo automatsko oružje", poručio je Biden u govoru na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa.

Međutim, Bidenova ovlaštenja su ograničena van zakona usvojenog u Kongresu prošlog ljeta - najsveobuhvatnije zakonske mjere protiv oružanog nasilja proteklih više decenija. Usvojen je poslije ubistva 10 osoba u prodavnici u Bafalu, u Njujorku i 19 učenika i dvije nastavnice u osnovnoj školi u Juvaldeu, u Teksasu.

"Oružano nasilje odnosi previše života. Međutim, on (Bajden) vjeruje da moramo da uradimo više. Pozvaće Kongres da preduzme akciju i da ne staje...da moramo da nastavimo", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Biden je u novoj uredbi naložio svom kabinetu da izradi plan za bolju podršku vlade zajednicama koje trpe posljedice oružanog nasilja, naveo je zvaničnik Bijele kuće koji je za medije govorio o uredbi. Planom će od sekretara za pravosuđe Merika Garlanda biti zatraženo da pooštri pravila za prodavce oružja koji imaju federalnu dozvolu, kako bi znali da moraju da rade bezbjednosne provjere kupaca.

Biden takođe zahtijeva bolje iznošenje balističkih podataka kako bi federalni, državni i lokalni organi za sprovođenje zakona mogli da upoređuju čahure sa oružjem.

Predsjednik je takođe od Federalne trgovinske komisije zatražio da izda izvještaj u kojem se analizira kako proizvođači reklamiraju oružje maloljetnicima i koriste vojne prizore u svojim reklamama na širem tržištu.

Aktivisti koji se zalažu za kontrolu oružja navode da je zakon, koji je usvojen prošle godine, dobar početak ali da nije dovoljan. Nakon što je usvojen, u SAD je bilo 11 masovnih ubistava, prema bazi podataka agencije AP, dnevnika USA Today i Univerziteta Northwestern.

To ne obuhvata pucnjave sa manje od četiri žrtve. Oružano nasilje takođe je u porastu širom zemlje.

Biden je takođe naložio svom kabinetu da osigura da organi za sprovođenje zakona razumiju koji su benefiti novog zakona, naročito kada je riječ o takozvanim nalozima za zaštitu u slučaju ekstremne opasnosti čiji cilj je da se oduzme oružje ljudima sa potencijalno nasilnim ponašanjem da bi se spriječili da naude sebi ili drugima.

XS
SM
MD
LG