Linkovi

Biden učetvorostručuje limit za izbjeglice


Migrantske porodice pješače kako bi se predale američkoj graničnoj policiji u Texasu, 27. april 2021. godine.
Migrantske porodice pješače kako bi se predale američkoj graničnoj policiji u Texasu, 27. april 2021. godine.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u početku odlučio zadržati istorijski nizak broj godišnjih prijema izbjeglica svog prethodnika, u ponedjeljak je najavio da učetvorostručuje ovogodišnji ukupan broj.

"Revidiram godišnju granicu prijema izbjeglica u Sjedinjene Države na 62.500 za ovu fiskalnu godinu", rekao je predsjednik u izjavi u ponedjeljak popodne. "Ovo briše istorijski nizak broj koji je postavila prethodna administracija od 15.000, a koji nije odražavao američke vrijednosti kao nacije koja prima i podržava izbjeglice. Novi kapacitet za prijem takođe će ojačati napore koji su već u toku na proširenju kapaciteta Sjedinjenih Država da prihvati izbjeglice, kako bismo mogli postići cilj od 125.000 prijema izbjeglica koji namjeravam postaviti za narednu fiskalnu godinu."

Predsjednik Joe Biden
Predsjednik Joe Biden

Prije dvije sedmice, Bijela kuća je najavila da će se ograničenje za tekuću fiskalnu godinu zadržati na 15.000, na nivou koji je postavio bivši predsjednik Donald Trump. Ta najava uslijedila je uprkos Bidenovom obećanju da će nakon njegove inauguracije u januaru značajno proširiti program. Ovaj potez izazvao je reakciju nekih njegovih kolega demokrata u Kongresu, kao i onih koji podržavaju izbjeglice.

Zvaničnici Bijele kuće priznali su da prethodna najava, koja je objavljena kada su opozicioni republikanci kritikovali Bidena zbog navale migranata na američku južnu granicu, nije poslala pravu poruku. Najava u ponedjeljak, kako kažu, šalje snažnu poruku da je prihvatanje izbjeglica presudno za američko pozicioniranje u svijetu.

"Važno je preduzeti ovu akciju danas kako bismo uklonili bilo kakvu dugotrajnu sumnju u svijesti izbjeglica širom svijeta koje su toliko patile i koje sa strepnjom čekaju da započnu novi život", rekao je Biden u svojoj izjavi. "Tužna je istina da ove godine nećemo postići 62.500 prijema. Radimo brzo na uklanjanju štete u posljednje četiri godine. Trebaće neko vrijeme, ali taj posao je već u toku."

Ubrzo nakon predsjednikove najave, državni sekretar Antony Blinken izjavio je: "To je u našoj DNA kao nacije da otvorimo vrata onima koji traže utočište, a u našem nacionalnom interesu je da pojedince koji apliciraju za te programe tretiramo fer, dostojanstveno i s poštovanjem."

Američki državni sekretar Antony Blinken
Američki državni sekretar Antony Blinken

Internacionalni predsjednik za izbjeglice Eric P. Schwartz nazvao je to "ponosnim i istorijskim trenutkom". Dodao je: "U vrijeme velike humanitarne potrebe, dobrodošlica izbjeglicama nije samo moralni imperativ, već promoviše američku nacionalnu sigurnost, jača našu ekonomiju, obogaćuje naše zajednice i pokazuje da smo voljni raditi zajedno s ostalim vladama na nekim od najsloženijih problema u svijetu."

Iako je podizanje izbjegličkih limita dobrodošlo, "stvarnost je da ono dolazi prekasno u godini da bi imalo stvarni uticaj", kaže Alex Nowrasteh, direktor Instituta Cato za imigracijske studije. "Agencije za izbjeglice toliko su preopterećene da ćemo imati sreće ako se ove godine popuni jedna četvrtina od novih 62.500 limita."

Postoji "potreba za sistematskom reformom, proširenjem i privatizacijom izbjegličkog sistema, tako da buduća administracija poput Trumpove neće imati mogućnost ubijanja tako važnog programa jednim potezom olovke", rekao je Nowrasteh za Glas Amerike.

Republikanski zakonodavac Scott DesJarlais iz Tennesseeja, član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma, napomenuo je da se Biden prošlog mjeseca obvezao da će zadržati Trumpov limit, predsjednikovu odluku o povećanju broja izbjeglica naziva "direktnom prijetnjom našoj nacionalnoj sigurnosti i javnom zdravlju."

Republikanski studijski odbor, najveći konzervativni odbor u Predstavničkom domu, usprotivio se tom potezu.

"Tokom najvećeg priliva ilegalne imigracije koju je naša zemlja zabilježila u posljednjih 20 godina, @JoeBiden je upravo podigao izbjeglički limit za više od 400%. Da se razumijemo: ova samostalno izazvana kriza je apsolutno namjerna", objavljeno je na Twitteru.

Trump je, tokom svoje četiri godine predsjedništva, srezao veličinu izbjegličkog programa, što je u suprotnosti sa azilnim sistemom za migrante.

"Najmoćnija stvar koju možemo učiniti kao zemlja je da dajemo primjer", rekao je Andrew Albertson, izvršni direktor Vanjskih politika za Ameriku. "Današnja najava predsjednika Bidena jasno pokazuje da su Sjedinjene Države spremne ponovno biti lider."

Predsjedavajući Senatskog odbora za vanjske odnose, Bob Menendez iz New Jerseyja, rekao je da je Bidenova najava "važan korak u nastavku naše ponosne, dvostranačke tradicije pružanja zaštite izbjeglicama preseljenjem".

XS
SM
MD
LG