Linkovi

Naučnici u SAD: Predstoji teška borba sa omikronom


Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, receives his first dose of the new Moderna COVID-19 vaccine at the National Institutes of Health, in Bethesda…
Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, receives his first dose of the new Moderna COVID-19 vaccine at the National Institutes of Health, in Bethesda…

Predsjednik SAD Joe Biden obratiće se javnosti u utorak povodom situacije sa omikronom i porastom broja zaraženih u Americi, najavljeno je iz Bijele kuće.

"Predsednik će se obratiti u trenutku kada se u zemlij bilježi rast broja zaraženih kovidom zbog omikrona. U skladu sa svojim planom za zimu, predsjednik će objaviti na koji način će se pomoći zajednicama kojima je najviše potrebno. Takođe, iznijeće i prognozu kakva zima očekuje Amerikance ako ostanu nevakcinsani", tvitovala je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Omikron je novi soj koronavirusa koji je Svjetska zdravstvecna organizacija (WHO) označila kao "zabrinjavajući".

Prema podacima WHO, omikron je registrovan u 89 zemalja do sada, i odgovoran je za do sada neviđen porast broja oboljelih - koji se udvostručuje na svaka tri dana.

Omikron se, prema navodima WHO, brzo širi i u zemljama sa visokom stopom vakcinacije i velikim brojem ljudi koji su preležali kovid.

"Spremni smo za porast broja oboljelih, a predsjednik će iznijeti detalje. Podsjetiće Amerikance da se mogu zaštititi od teške kliničke slike tako što će se vakcinisati", napisala je Džen Psaki.

Prema podacima američkih Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) broj zaraženih u SAD je u proteklih sedam dana porastao za 122.297, odnosno 1,5 odsto u odnosu na nedelju prije toga.

​Amerika je i dalje prva na svijetu sa 50,7 miliona zaraženih i 806.000 umrlih.

Naučnici: Predstoji teška borba sa omikronom

Dvoje visokih američkih zdravstvenih zvaničnika izjavilo je da je pred Amerikancima "nekoliko teških nedelja", zbog širenja omikron varijante koronavirusa.

“Imaćemo mnoštvo problema narednih nekoliko nedelja", izjavio je za Fox News Frensis Kolins, odlazeći direktor Nacionalnih insituta za zdravlje (NIH). "Virus nam je iznenada zadao novi zadatak". Kolins je rekao da ga posebno frustrira što 50 miliona Amerikanaca koji se kvalifikuju za vakcinu još nije vakcinisano.

ARHIVA - Doktor Entoni Fauči, glavni savetnik predsednika Bajdena za zdravstvena pitanja, na brifingu za novinare u Beloj kući.
ARHIVA - Doktor Entoni Fauči, glavni savetnik predsednika Bajdena za zdravstvena pitanja, na brifingu za novinare u Beloj kući.

Pored toga, milioni koji su dobili prve doze, tek treba da dobiju boostere, za koje zdravstveni eksperti kažu da su ključni da bi se značajno povećala zaštita od omikrona.

Doktor Entoni Fauči, glavni zdravstveni savjetnik predsjednika Bidena, izjavio je u programu CNN-a: "Ako želite da bude optimalno zaštićeni, uzmite booster."

Fauči je, međutim, rekao da će broj novih slučajeva koronavirusa, koji se ubrzano povećava, dovesti do "velikog opterećenja" bolnica koje neće moći da smjeste sve pacijente, u nekim od najteže pogođenih dijelova zemlje.

U ovom trenutku, "pokušavamo da pokrijemo zemlju vakcinama", rekao je Fauči. Dodao je da Amerikanci treba da nose maske u javnim prostorima gdje je okupljen veći broj ljudi, kao i da je potrebno da se poveća dostupnost kućnih testova za covid.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG