Linkovi

Specijalni tužilac razgovarao sa Bidenom u istrazi o povjerljivim dokumentima


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden dao je iskaz u okviru istrage o povjerljivim dokumentima koju vodi specijalni tužilac Robert Hur, saopšteno je iz kancelarije pravnog zastupnika Bijele kuće.

Biden je dobrovoljno razgovarao sa specijalnim tužiocem tokom dva dana, u nedelju i ponedeljak, navodi se u saopštenju portparola Ijana Samsa.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland u januaru je imenovao Hura za specijalnog tužioca u istrazi o načinu na koji je Biden postupao sa povjerljivim dokumentima koja su prošle godine pronađena u njegovom domu u Delaveru i u kancelariji Pen Biden centra u Washingtonu.

Dokumenta su iz perioda kada je Biden bio potpredsjednik SAD, od 2009. do 2017. godine.

"Kao što smo od početka govorili, predsjednik i Bijela kuća sarađuju u ovoj istrazi i, gdje je to bilo adekvatno, javno smo saopštili relevantne informacije, i bili transparentni koliko smo mogli u skladu sa zaštitom i očuvanjem integriteta istrage", naveo je Sams.

Istraga o povjerljivim dokumentima koja je vođena protiv Bidenovog potencijalnog republikanskog predsjedničkog rivala, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, rezultirala je podizanjem optužnice.

Povjerljiva dokumenta pronađena su na Trumpovom imanju na Floridi, a bivši predsjednik je između ostalog optužen da je nezakonito zadržao dokumenta o nacionalnoj odbrani i da je opstruisao istragu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG