Linkovi

Nakon smrti američkih vojnika, politički pritisak na Bidena da napadne Iran


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Ubistvo tri američka vojnika i ranjavanje još desetina u nedjelju od militanata koje podržava Iran stvara politički pritisak na predsjednika Joea Bidena da zada udarac direktno Iranu, što je potez na koji oklijeva zbog straha od rasplamsavanja šireg rata.

Bidenove opcije odgovora mogle bi se kretati od ciljanja iranskih snaga izvan do čak unutar Irana, ili odlučivanja za oprezniji uzvratni napad isključivo na odgovorne militante koje podržava Iran, kažu stručnjaci.

Američke snage na Bliskom istoku napadnute su više od 150 puta od strane snaga koje podržava Iran u Iraku, Siriji, Jordanu i na obali Jemena od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Ali do nedjeljnog napada na udaljenu ispostavu poznatu kao Toranj 22 u blizini sjeveroistočne granice Jordana sa Sirijom, nisu ubijane američke trupe niti je toliko ranjeno.

To je Bidenu omogućilo politički prostor za odmazdu SAD, nanoseći gubitke snagama koje podržava Iran bez rizika od direktnog rata s Teheranom.

Biden je rekao da će Sjedinjene Države odgovoriti, ne dajući više detalja.

Republikanci su optužili Bidena da je dozvolio američkim snagama da postanu sjedeće patke, čekajući dan kada će dron ili projektil izbjeći odbranu baze. Kažu da je taj dan došao u nedjelju, kada je jedan jednosmjerni dron rano ujutro udario u blizini kasarne baze.

Kao odgovor, oni kažu da Biden mora da udari na Iran.

"Napustio je naše trupe kao sjedeće patke", rekao je republikanski američki senator Tom Cotton. "Jedini odgovor na ove napade mora biti razorna vojna odmazda protiv iranskih terorističkih snaga, kako u Iranu tako i širom Bliskog istoka."

Republikanac koji vodi američki vojni nadzorni odbor u Predstavničkom domu, Mike Rogers, također je pozvao na akciju protiv Teherana.

"Davno je prošlo vrijeme da predsjednik Biden konačno pozove teroristički iranski režim i njegove ekstremističke zastupnike na odgovornost za napade koje su izveli", rekao je Rogers.

Bivši predsjednik Donald Trump, koji se nada da će se suočiti s Bidenom na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, opisao je napad kao "posljedicu slabosti i predaje Joea Bidena".

Bidenova administracija je rekla da uveliko štiti američke trupe širom svijeta.

Jedan demokrat je otvoreno izrazio zabrinutost zbog neuspjeha Bidenove strategije obuzdavanja sukoba Izraela i Hamasa u Gazi.

"Kao što sada vidimo, to izmiče kontroli. Počinje da se pojavljuje kao regionalni rat, a nažalost Sjedinjene Države i naše trupe su u opasnosti", rekla je demokratska predstavnica Barbara Lee, obnavljajući pozive na prekid vatre u izraelsko-palestinskom ratu.

NIJE TAKO JEDNOSTAVNO

Demokratski predstavnik Seth Moulton, koji je služio četiri ture u Iraku kao marinac, pozvao je protiv republikanskih poziva na rat, rekavši da je "odvraćanje teško,a rat još gori".

"Jastrebovima - kokošima koji pozivaju na rat s Iranom - igrate na ruku neprijatelju - i volio bih vidjeti da šaljete svoje sinove i kćeri u borbu", rekao je Moulton. "Moramo imati efikasan, strateški odgovor po našim usloveima i našem vremenskom okviru."

Stručnjaci upozoravaju da bi svaki napad na iranske snage unutar Irana mogao natjerati Teheran da odgovori snažno, eskalirajući situaciju na način koji bi mogao uvući Sjedinjene Države u veliki bliskoistočni rat.

Jonathan Lord, direktor sigurnosnog programa za Bliski istok u Centru za novu američku sigurnost, rekao je da bi napad direktno unutar Irana pokrenuo pitanje o opstanku režima u Teheranu.

"Kada radite stvari otvoreno, predstavljate veliku eskalaciju za Irance", rekao je Lord.

Charles Lister iz Instituta za Bliski istok sa sjedištem u Washingtonu rekao je da bi vjerojatni odgovor bio da se krene za značajnom metom ili militantima visoke vrijednosti iz grupa koje podržava Iran u Iraku ili Siriji.

„Ono što se dogodilo bilo je na potpuno drugačijem nivou od bilo čega što su ovi (Iranovi) zastupnici uradili u posljednja dva do tri mjeseca... (ali) uprkos svim pozivima da se nešto učini u Iranu, ne vidim da ova administracija grabi taj mamac", rekao je Lister.

Zvaničnik američke odbrane, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je nejasno kakvi će biti efekti drugog i trećeg reda u procesuiranju Irana.

"Osim ako se SAD nisu pripremile za sveobuhvatni rat, šta će nam donijeti napad na Iran", rekao je zvaničnik.

Ipak, Lord i drugi stručnjaci priznaju da je Izrael godinama gađao iranske mete u Siriji, bez odvraćanja Irana, uključujući četiri zvaničnika Korpusa iranske revolucionarne garde u Damasku 20. januara.

Sjedinjene Države su također posljednjih mjeseci gađale mete povezane s Iranom izvan Irana. U novembru je američka vojska saopštila da je pogodila objekat koji koristi ne samo grupa koju podržava Iran, već i Korpus iranske Revolucionarne garde.

Ali Lister je rekao da su SAD u prošlosti krenule na Irance izvan Irana, poput napada na najvišeg iranskog generala Kasema Sulejmanija 2020., i da su dale odgovor samo u ograničenom vremenskom periodu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG