Linkovi

Biden: Smanjenje inflacije najveći unutrašnji prioritet


Predsjednik Biden tokom obraćanja Amerikancima iz Bijele kuće, 10. maja 2022.
Predsjednik Biden tokom obraćanja Amerikancima iz Bijele kuće, 10. maja 2022.

Pod pritiskom da obuzda visoku inflaciju, predsjednik Joe Biden pokušao je da uvjeri Amerikance da razumije probleme sa kojima se suočavaju, i da Federalne rezerve rade na rješenju pitanja koji predstavlja najveće opterećenje za njegovu administraciju na unutrašnjem planu.

Dok su zbog rasta inflacije potrošačke cijene na godišnjem nivou porasle više od 8 odsto, predsjednik je istakao da je oslobodio naftu iz strateških rezervi i izvršio pritisak na kompanije da rekordne zarade koje su ostvarile tokom pandemije vrate potrošačima u vidu nižih cijena.

"Znam da porodice širom Amerike pate zbog inflacije", rekao je Biden u obraćanju naciji iz Bijele kuće. "Želim da svaki Amerikanac zna da veoma ozbiljno shvatam inflaciju i da je to moj najveći prioritet na unutrašnjem planu".

Predsjednik je podsjetio da je do rasta inflacije došlo zbog pandemije COVID 19, zajedno sa problemima u lancu snabdijevanja i zatim, ruskog rata protiv Ukrajine, ali i dodao da je posao Federalnih rezervi da kontrolišu inflaciju. Američka centralna banka je podigla kamatne stope za pola procenta prošle nedelje, i očekuje se da će ih dodatno podići tokom ove godine.

Biden nije najavio nove političke mjere u govoru koji je održao dan prije objavljivanja novih podataka o maloprodajnim cijenama, za koje se očekuje da će pokazati da je inflacija ostala visoka tokom aprila.

Republikanski poreski plan

Biden je takođe pojačao napad na republikance šest mjeseci prije kongresnih izbora zakazanih za 8. novembar, na kojima se demokrate nadaju da će zadržati kontrolu nad oba doma Kongresa.

"Republikanski plan je da podignu poreze za porodice iz srednje klase", rekao je.

Biden i najviši zvaničnici njegove administracije su više puta dok su cijene rasle tokom 2021. izjavljivali da očekuju da inflacija bude samo privremena, ali je ona ipak opstala.

Potražnja koju je stimulisala vladina potrošnja, i ušteđevina nagomilana tokom pandemije nisu mogli da nadomjeste probleme u lancu snabdijevanja i manjak radne snage - što je dovelo do povećanja inflacije na globalnom nivou.

To je stvorilo politički problem za predsjednika kako američki potrošači moraju da plaćaju veće račune u prodavnicama i na benzinskim pumpama, čemu su doprinijele i mjere kojima se blokira uvoz ruske nafte i gasa posle invazije na Ukrajinu, koju Rusija naziva "specijalnom operacijom."

ARHIVA: Benzinska pumpa Šel u Englevudu u Koloradu.
ARHIVA: Benzinska pumpa Šel u Englevudu u Koloradu.

Manje od polovine odrasih Amerikanaca - 44% - povoljno gleda na Bidenov predsjednički učinak i opisuju ekonomiju kao najvažniji problem u zemlji, prema istraživanju koje su prošle nedelje obavili Reuters i Ipsos.

Republikanci nastoje da iskoriste ovu situaciju na izborima za Kongres, promovišući mjere koje uključuju manju regulativu za proizvođače nafte i gasa, kao i smanjenje nekih poreza i vladine potrošnje. Međutim, stranka nije usvojila nijedan politički dokument u kojem bi se naveli koraci koje bi preduzeli da smanje inflaciju.

Biden je proteklih dana pojačao napade na republikance, i kritikovao pokret bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku ponovo velikom" kao ekstreman.

"Birači znaju da države sa republikanskim administracijama predvode u ekonomskom oporavku i otvaranju novih radnih mjesta, i glasaće za republikance i našu dokazanu agendu u novembru", izjavila je Ema Von, portparolka Republikanskog nacionalnog komiteta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG