Linkovi

Pola miliona imigranata moglo bi dobiti američko državljanstvo prema novom Bidenovom planu


Ceremonija naturalizacije, 15. februara 2023. u San Diegu, Kalifornija.
Ceremonija naturalizacije, 15. februara 2023. u San Diegu, Kalifornija.

Predsjednik Joe Biden poduzima opsežan korak u izbornoj godini kako bi ponudio olakšanje potencijalno stotinama hiljada imigranata bez legalnog statusa u SAD-u - s ciljem da uravnoteži vlastito agresivno gušenje granice ranije ovog mjeseca, koje je razbjesnilo mnoge demokratske zakonodavce.

Bijela kuća je u utorak objavila da će Bidenova administracija u narednim mjesecima dozvoliti određenim supružnicima američkih državljana bez pravnog statusa da podnose zahtjev za stalni boravak i na kraju državljanstvo. Taj bi potez mogao utjecati na više od pola miliona imigranata, tvrde visoki zvaničnici administracije.

Da bi se kvalificirao, imigrant mora živjeti u Sjedinjenim Državama 10 godina i biti oženjen državljaninom SAD. Ako zahtjev kvalifikovanog imigranta bude odobren, on ili ona će imati tri godine da podnese zahtjev za zelenu kartu i dobije privremenu radnu dozvolu i u međuvremenu će biti zaštićen od deportacije.

Oko 50.000 djece nedržavljana s roditeljem koji je u braku s američkim državljaninom također bi se potencijalno moglo kvalificirati za isti proces, tvrde visoki zvaničnici administracije koji su izvjestili novinare o prijedlogu pod uvjetom da ostanu anonimni.

Visoki zvaničnici administracije rekli su da očekuju da će proces biti otvoren za prijave do kraja ljeta, a naknade za prijavu tek treba da budu određene.

Zvaničnici Bijele kuće privatno su ohrabrili demokrate u Domu, koji je ove sedmice na pauzi, da se vrate u Washington kako bi prisustvovali objavi.

Predsjednik će također objaviti nove propise koji će omogućiti određenim korisnicima DACA-e i drugim mladim imigrantima da se lakše kvalificiraju za davno uspostavljene radne vize. To bi omogućilo kvalificiranim imigrantima da imaju zaštitu koja je čvršća od radnih dozvola koje nudi DACA, koja se trenutno suočava sa pravnim izazovima i više ne prima nove zahtjeve.

Moć na koju se Biden poziva svojom objavom u utorak za supružnike nije nova. Politika bi se proširila na ovlasti koje koriste predsjednici George W. Bush i Barack Obama kako bi omogućili "uslovni otpust" za članove porodica pripadnika vojske, rekla je Andrea Flores, bivša savjetnica za politiku u administraciji Obame i Bidena koja je sada potpredsjednica na FWD.us, organizaciji za zastupanje imigracije.

Proces uslovnog otpusta na mjestu omogućava kvalifikovanim imigrantima da stanu na put do stalnog boravka u SAD-u bez napuštanja zemlje, uklanjajući uobičajenu barijeru za one koji nemaju pravni status, ali su u braku s Amerikancima. Flores je rekao da to "ispunjava obećanje predsjednika Bidena od prvog dana da će zaštititi imigrante bez dokumenata i njihove američke porodice".

Saopštenje od utorka dolazi dvije sedmice nakon što je Biden otkrio sveobuhvatnu akciju na američko-meksičkoj granici koja je efektivno zaustavila zahtjeve za azil za one koji pristižu između službeno određenih ulaznih luka. Grupe za prava imigranata tužile su Bidenovu administraciju zbog te direktive, za koju je visoki zvaničnik administracije u ponedjeljak rekao da je dovela do manjeg broja graničnih susreta između luka.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG