Linkovi

Biden i von der Leyen razgovaraće u Bijeloj kući o trgovini, Balkanu, klimi


U.S. President Joe Biden crosses his fingers next to European Commission President Ursula von der Leyen as they attend the EU-US summit, in Brussels, Belgium June 15, 2021. REUTERS/Yves Herman
U.S. President Joe Biden crosses his fingers next to European Commission President Ursula von der Leyen as they attend the EU-US summit, in Brussels, Belgium June 15, 2021. REUTERS/Yves Herman

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u srijedu će u Bijeloj kući ugostiti predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen kako bi razgovarali o trgovini i previranjima na Zapadnom Balkanu, između ostalih pitanja, dok nastavlja da pokušava da popravi odnose s Evropskom unijom(EU).

Washingtonsko okupljanje dolazi ubrzo nakon što su se Bajden i von der Leyen, predsjednica izvršne vlasti EU, sastali tokom G20 okupljanja svjetskih lidera u Rimu i klimatske konferencije UN-a u Glazgovu.

Bijela kuća je saopštila da će dvojica lidera pratiti te sastanke i razgovarati o "pravilima puta" za ekonomiju kroz zajedničko vijeće za trgovinu i tehnologiju SAD i EU, globalno zagrijavanje i regionalna pitanja poput Ukrajine i Zapadnog Balkana, piše Reuters.

Bajden, demokrata, nastojao je da ojača veze s Evropom nakon što je njegov prethodnik Donald Trump, republikanac, odbacio saveznike i institucije tokom svog vremena na vlasti.

"Predsjednik Biden će ponovo potvrditi svoju podršku EU kao osnovnom partneru Sjedinjenih Država", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Emily Horne u izjavi.

Transatlantski odnosi su se poboljšali pod Bidenom, a Sjedinjene Države i EU riješile su dva velika trgovinska spora o subvencijama za avione i proizvodnji čelika kako bi napravili zajednički cilj u pogledu većih prijetnji koje predstavlja Kina.

Biden i von der Leyen mogli bi razgovarati o oštrom skoku cijena energije koji je podstakao zabrinutost oko inflacije, produbljujući rasprave započete tokom G20.

Biden, koji je natjerao OPEC i njegove partnere da povećaju opskrbu naftom, pozvao je velike zemlje G20 koje proizvode energiju s slobodnim kapacitetom da povećaju proizvodnju kako bi osigurale jači globalni ekonomski oporavak.

Bijela kuća je naznačila da razmatra različite opcije ako OPEC i njegovi partneri ne učine više na povećanju proizvodnje, ali je odbila da navede koje bi to opcije mogle biti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG