Linkovi

Biden upozorio Putina protiv invazije na Ukrajinu


Russian President Vladimir Putin holds talks with U.S. President Joe Biden via a video link in Sochi, Russia, Dec. 7, 2021.
Russian President Vladimir Putin holds talks with U.S. President Joe Biden via a video link in Sochi, Russia, Dec. 7, 2021.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u utorak je prenio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu i upozorio na "snažne ekonomske i druge mjere" kao kaznu ako Moskva započne vojni konflikt, saopšteno je iz Bijele kuće.

Dvojica lidera održali su u utorak dvosatni virtuelni sastanak tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima, u odnosima dvije zemlje koji su na najnižem nivou od kraja Hladnog rata.

Na snimku ruske televizije vidi se kako se Bajden i Putin pozdravljaju na prijateljski način, na početku sastanka za koji se očekivalo da će biti veoma napet. Bajden je rekao Putinu da se nada da će se sljedeći put lično sastati.

Bajden je "direktno rekao predsjedniku Putinu da ako Rusija izvrši dodatnu invaziju na Ukrajiinu, da će SAD i evropski saveznici odgovoriit snažnim ekonomskim mjerama", rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Saliven je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući, poslije sastanka, rekao da će SAD takođe "dati dodatni odbrambeni materijal Ukrajincima, van onoga što već obezbjeđujemo, i da ćemo osnažitii naše NATO saveznike na istočnim granicama dodatnim kapacitetima, u odgovoru na takvu eskalaciju".

Saliven je istakao da bi to obuhvatalo raspoređivanje dodatnih američkih trupa u istočnoevropskim članicama Alijanse.

"Dok komuniciramo diplomatskim kanalima, takođe ćemo se pripremiti za sve moguće događaje", naglasio je američki zvaničnik.

Bijela kuća je poslije razgovora saopštila da je Bajden iskazao duboku zabrinutost zbog ruskih poteza u Ukrajini.

"Predsjednik Bajden je iskazao duboku zabrinutost Sjedinjenih Država i naših evropskih saveznika zbog povećanja broja ruskih vojnika oko Ukrajine i stavio do znanja da će SAD i naši saveznici odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim mjerama, u slučaju vojne eskalacije", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

U saopštenju se navodi i da je Bajden "potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajiine i pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji".

Dvojica lidera, kako se navodi, razgovarala su i o dijalogu SAD i Rusije o strateškoj stabilnosti, odvojenom dijalogu o rensomveru (softveru koji krade podatke, kako bi kriminalac potom mogao da traži odštetu od žrtve, prim. nov) i zajedničkom radu na drugim regionalnim pitanjima kao što je Iran.

Iz Kremlja je posliej razgovora saopšteno da je Putin prenio Bajdenu zahtjev za pravno obavezujućim bezbjednosnim garancijama koje bi isključivale mogućnost proširenja NATO-a. SAD i druge NATO članice odbacuju tu mogućnost.

Putin je, kako je saopšteno, rekao da NATO jača vojni potencijal blizu ruskih granica i "pravi opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju".

"Rusija je zbog toga ozbiljno zainteresovana da dobije pouzdane, pravno obavezujuće garancije koje bi isključivale širenje NATO-a ka istoku i raspoređivanje ofanzivnih oružanih sistema u državama pored Rusije", ističe se u saopštenju Kremlja.

Putin je Bajdenu takođe prenio da želi garancije da ofanzivni sistemi neće biti raspoređeni u zemljama blizu Rusije, saopšteno je iz Kremlja. Takođe je navedeno da je ruski lider predložio ukidanje restrikcija na diplomatske misije dvije zemlje.

Bijela kuća nije objavila video snimke razgovora koji je Bajden vodio iz sobe za vanredne situacije, već je samo saopštila da je počeo, a zatim i da je trajao dva sata i jedan minut.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG