Linkovi

Biden: Huti su teroristička grupa, SAD će odgovoriti na buduće akcije


Muškarci u Sani, Jemenu, protestuju nakon američkih i britanskih napada na Hute, 12. januar 2024. (MOHAMMED HUWAIS / AFP)
Muškarci u Sani, Jemenu, protestuju nakon američkih i britanskih napada na Hute, 12. januar 2024. (MOHAMMED HUWAIS / AFP)

Nakon udara SAD i Velike Britanije na ciljeve u Jemenu pod kontrolom Huta, ta pobunjenička grupa je britanske i američke interese proglasila "legitimnim metama".

Bijela kuća ih je pozvala da ne odgovaraju na napade i tvrdi da nije zainteresovana za rat sa Jemenom. Iran koji podržava Hute, upozorava da napadi zapadnih sila doprinose nestabilnosti u regionu.

Huti, oružani pokret koji podržava Iran, u protekloj deceniji su uzeli pod kontrolu veliki dio Jemena. U proteklih nekoliko mjeseci su intenzivno napadali brodove u Crvenom moru, na jednoj od najzauzetijih trgovačkih ruta, zbog čega su brodovi morali da idu dužim putem.

Huti su rekli da su njihovi napadi podrška Palestincima u Gazi, koji su pod udarima Izraela od 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael.

Predsjednik SAD Joe Biden je u petak nazvao Hute "terorističkom grupom" i najavio da će Washington odgovoriti na ponašanje Huta koje je nazvao "nečuvenim".

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je kršenje međunarodnog prava, za koje su odgovorni Huti, zahtijevalo snažan odgovor.

Bijela kuća je ranije upozorila pobunjenike u Jemenu da ne odgovaraju na napade.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby za MSNBC je rekao da Amerika ne želi rat sa Jemenom, ali da neće oklijevati da preduzme dodatnu akciju u odgovoru na napade pobunjenika u Crvenom moru.

On je naglasio da SAD ne žele konflikt sa Iranom uprkos napadima na Hute, i da nema "razloga za eskalaciju van onoga što se dogodilo proteklih nekoliko dana".

Poručio je međutim da Teheran, koji kako navodi snabdijeva pobunjenike u Jemenu raketama i dronovima, mora da zaustavi tu podršku.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG