Linkovi

Biden osudio "veliku laž" o izbornoj krađi


Predsjednik Joe Biden govori o glasačkim pravima u Nacionalnom ustavnom centru u Philadelphiji, 13. jula 2021.
Predsjednik Joe Biden govori o glasačkim pravima u Nacionalnom ustavnom centru u Philadelphiji, 13. jula 2021.

Predsjednik Joe Biden, pod pritiskom američkih lidera za građanska prava, izjavio je u utorak da je "nacionalni imperativ" usvojiti sveobuhvatni zakon o glasačkim pravima koji je zakočen u Kongresu zbog protivljenja republikanaca. 

Brojne države pod kontrolom republikanaca usvojile su zakone kojima se ili ograničava glasanje ili mijenjaju izborna pravila, poslije lažnih tvrdnji bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa da su predsjednički izbori 2020. bili pokradeni pomoću rasprostranjenih manipulacija u brojanju glasova.

U vatrenom govoru u Philadelphiji - gradu koji se smatra mjestom rođenja američke nacije - Biden je, iako ga nije pomenuo po imenu, napao Trumpa zbog lažnih tvrdnji o građi izbora.

"Čujte me jasno: u današnjoj Americi u toku je napad, pokušaj da se suzbije i ukine pravo glasanja na slobodnim i poštenim izborima", izjavio je predsjednik SAD.

"Velika laž je prosto to: velika laž", rekao je Biden, aludirajući na nedokazane tvrdnje Trumpa i njegovih pristalicama o izbornoj krađi.

Zakon o glasačkim pravima za koji se zalaže Biden ima težak put u Kongresu, gdje su republikanci u Senatu uspjeli da blokiraju predsjednikove demokrate.

Bidenov fokus na toj temi, čak i ako zakon ne bude usvojen, omogućava mu da prikupi podršku među demokratskim biračima dok njegova stranka radi na tome da sačuva kontrolu nad Kongresom poslije izbora 2022. godine, na sredini predsjednikovog mandata.

U govoru u Philadelphiji, Biden je oštro kritikovao, kako je rekao, pokušaje da se potkopaju biračka prava, poredeći te pokušaje sa ranijim zakonima koji su spriječavali američke crnce i crnkinje da glasaju.

"Žele da toliko otežaju proces ... u nadi da ljudi uopšte neće glasati. To je smisao svega", rekao je Biden.

Prema podacima Brennan Centra za pravdu u okviru Pravnog fakulteta Univerziteta New Yorka, najmanje 17 država je ove godine uvelo zakone kojima se ograničava pristup glasanju, a slični zakoni se razmatraju i u drugim državama.

Bidenova Demokratska partija i grupe za građanska prava protive se tim restrikcijama, za koje kritičari kažu da su usmjerene protiv crnaca, Hispanaca i mlađih glasača koji su doprinijeli pobjedi demokrata. Mnogi republikanci pravdaju nove restrikcije kao način da se spriječe izborne prevare - fenomen za koji eksperti kažu da se rijetko događa u Sjedinjenim Državama.

Arhiv - Aktivisti za građanska protestuju u Texasu zbog predloženih zakona kojima se uvodi niz novih restrikcija za birače.
Arhiv - Aktivisti za građanska protestuju u Texasu zbog predloženih zakona kojima se uvodi niz novih restrikcija za birače.

Senatski republikanci blokirali su prijedlog zakona o glasačkim pravima koji su iznijele demokrate, a kojim bi se Amerikancima omogućilo da glasaju prije samog izbornog dana, određene donacije političkim kampanjama bi postale transparentnije i promijenio bi se proces crtanja granica za izborne okruge koji biraju članove Predstavničkog doma. Republikanci kažu da se tim prijedlogom krše ovlaštenja država da same određuju svoje izborne zakone.

Republikanski nacionalni komitet (RNC) odgovorio je na Bidenove kritike.

"Pošto demokrate nisu uspjele da usvoje svoje federalno preuzimanje naših izbora, Biden nastavlja nepoštene napade na zdravorazumske pokušaje da se zaštiti integritet izbora", saopštila je portparolka komiteta Daniela Alvarez. "Za to vrijeme, na nivou država, republikanci učestuju u pokušajima da se lakše glasa a teže kradu glasovi, i ankete pokazuju da Amerikanci u velikoj većini podržavaju te zakone."

Biden je izabrao grad pun simbolike da u njemu održi govor. Deklaracija nezadivnosti i američki ustav su potpisani u Holu nezavisnosti, u neposrednoj blizini Nacionalnog ustavnog centra gdje je predsjednik govorio.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG