Linkovi

Demokrate napustile Texas da bi spriječile usvajanje zakona o biračkim pravima


Podrška demokratama iz Texasa na aerodromu u Washingtonu.
Podrška demokratama iz Texasa na aerodromu u Washingtonu.

Demokratski članovi skupštine Texasa zaputili su se u Washington i poručili da su spremni da tamo ostanu tri nedjelje, kako bi spriječili održavanje specijalne sjednice parlamenta na kojoj je trebalo da se usvoje zakoni o biračkim pravima koje predlažu republikanci. Demokrate smatraju da prijedlozi zakona ugrožavaju biračko pravo određenih grupa.

Više od 50 demokratskih članova skupštine Texasa napustilo je tu državu nekoliko dana pred planiranu sjednicu donjeg doma parlamenta, na kojoj se očekivalo usvajanje izbornih zakona. Guverner Texasa, republikanac Greg Abbott, poručio je da će sazivati posebnu sjednicu parlamenta i u narednih godinu dana ako bude trebalo, a najavio je i mogućnost hapšenja demokrata kada se vrate kući.

"Odlučni smo u namjeri da ovaj zakon ne prođe", kaže demokrata Chris Turner.

Odlaskom su demokrate uskratile kvorum u parlamentu potreban za usvajanje zakona, kojim su predviđena nova ograničenja za glasanje poput zatvaranja mjesta koja su 24 sata otvorena za glasanje, ukidanje pojedinih lokacija za predaju glasačkih listića, a podstiče se pristustvo partijskih posmatrača izbora.

"Ovo je ključno pitanje za našu demokratiju. Napustili smo poslove, porodice, domove, jer nema ničeg važnijeg od biračkog prava u Americi", smatra demokrata Trey Martinez Fischer​.

Turner je rekao da su poslanici iz Texasa pozvali Kongres da usvoji demokratski prijedlog zakona o biračkim pravima na federalnom nivou, prije ljetnje pauze.​

Potpredsjednica SAD Kamala Harris čestitala je demokratama na "hrabrosti i posvećenosti".

Ovo je prvi put od 2003. da su demokrate otišle iz države kako bi uskratile kvorum. Predsjedavajući donjeg doma parlamenta u Texasu, republikanac Dade Phelan, obećao je da će uprkos tome obezbjediti kvorum, ali nije rekao kako. Kada su 2003. demokrate napustile državu, policija je poslata da ih vrati.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG