Linkovi

Bidenovi završili posjetu Francuskoj


Francuski predsjednik Emmanuel Macron gestikulira pored američkog predsjednika Joea Bidena u Jelisejskoj palati u Parizu, Francuska, 8. juna 2024.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron gestikulira pored američkog predsjednika Joea Bidena u Jelisejskoj palati u Parizu, Francuska, 8. juna 2024.

Američki predsjednik Joe Biden završio je svoju posjetu Francuskoj završavajući putovanje u vrijeme razdoblja za koje analitičari kažu da bi moglo radikalno promijeniti evropsku sigurnosnu arhitekturu.

Kontinent održava parlamentarne izbore koji bi mogli oštro promijeniti politiku prema unutra u vrijeme kada Biden naglašava potrebu za globalnim jedinstvom.

Leonie Allard, gostujući saradnik u Evropskom centru Atlantskog vijeća i bivši zvaničnik francuske odbrane, rekao je za Glas Amerike: “Vjerujem da se nalazimo u veoma značajnom nizu, ne samo za Ukrajinu, već zaista za budućnost evropske sigurnosti, budućnost evropske arhitekture. Dolazeći samit NATO-a, samit G7, evropski izbori, američki izbori — to je definitivno prekretnica za budućnost arhitekture u Evropi.”

U narednim danima stotine miliona evropskih birača birat će članove Evropskog parlamenta od 720 članova. Ako birači izaberu desničarske predstavnike, kažu analitičari, to bi moglo pomjeriti kontinent u kritičnom trenutku.

"Mislim, imat ćete puno članova krajnje desnice koji će zakomplicirati stvari, ali oni možda neće nužno biti ujedinjeni", rekao je Matthias Matthijs, viši saradnik za Evropu u Vijeću za vanjske odnose, ili CFR. „Dakle, u tom smislu... biće mnogo zagledanja i u EU i u SAD radije nego da se fokusiramo na ostatak svijeta.”

Charles Kupchan, viši saradnik na CFR-u i profesor međunarodnih odnosa na Georgetown School of Foreign Service, kaže da je vjera Evrope u Washington također ugrožena.

Čak i kada bi Biden osvojio Amerikance — Evropljani postavljaju teška pitanja o američkoj pouzdanosti, a mi smo imali sedam mjeseci pauze u dotoku pomoći Ukrajini čak i s atlantistom i multilateralistom u Ovalnoj kancelariji, a sada smo... nalazimo se u situaciji u kojoj je mogući sljedeći predsjednik, vodeći u anketama, osuđeni zločinac, a to se sada, znate, uvelike igra u Evropi i uzrokuje da se mnogi Evropljani češu po glavi”, rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je Bidena oslovljavao sa "cher Joe" - "dragi Joe" - rekao je da su lideri zaista razgovarali o potrebi jedinstva u Ukrajini i uticaju podrške SAD-a i važnosti predstojećih međunarodnih samita. Sve u svemu, dva lidera su gazila preko svojih oblasti dogovora, ostavljajući po strani sve teme u kojima se možda ne slažu u potpunosti.

"Hvala vam što ste uz Evropu", rekao je Makron.

On se također osvrnuo na sukob podjela u Gazi, govoreći u prilog planu prekida vatre koji su podržali SAD koji su Hamas i Izrael odbacili i pozivajući militantnu grupu da oslobodi sve taoce otete tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Prva dama SAD-a Jill Biden, američki predsjednik Joe Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron i Macronova supruga Brigitte Macron mašu tokom ceremonije u Trijumfalnoj kapiji u Parizu, 8. juna 2024.
Prva dama SAD-a Jill Biden, američki predsjednik Joe Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron i Macronova supruga Brigitte Macron mašu tokom ceremonije u Trijumfalnoj kapiji u Parizu, 8. juna 2024.

Za večerom, obojica muškaraca su održali zdravice.

"Mi smo saveznici i saveznici ćemo ostati", rekao je Makron, a odmah za njim i Biden, koji je svoju posetu Francuskoj opisao kao "najneobičnije putovanje koje sam ikada napravio".

Francuska i Sjedinjene Države su uvijek bile tu jedno za drugo”, rekao je Biden. “Zajedno stojimo da branimo same vrijednosti koje su duša naše dvije nacije.”

XS
SM
MD
LG