Linkovi

Biden u Francuskoj: O prošlim i budućim globalnim sukobima


Francuska: Biden na obilježavanju godišnjice Dana-D
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Francuska: Biden na obilježavanju godišnjice Dana-D

Američki predsjednik Joe Biden sletio je u srijedu u Francusku kako bi obilježio 80. godišnjicu invazije na Normandiju - i planira iskoristiti priliku da naglasi potrebu za snažnim transatlantskim savezom suočenim s ruskom agresijom u Ukrajini.

Biden će se sastati s predsjednikom Ukrajine i sa preživjelim američkim veteranima invazije na plaže 1944. godine, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Biden će iskoristiti događaje, rekao je Sullivan, da "progovori o žrtvama koje su ti heroji i veterani podnijeli prije 80 godina, u kontekstu rata u Evropi danas, i kako je naša obaveza da nastavimo svoju misiju borbe za slobodu".

Američkog predsjednika Joea Bidena dočekuje francuski premijer Gabriel Attal po dolasku na pariski aerodrom Orly u blizini Pariza, 5. juna 2024., dok putuje na obilježavanje 80. godišnjice Dana D.
Američkog predsjednika Joea Bidena dočekuje francuski premijer Gabriel Attal po dolasku na pariski aerodrom Orly u blizini Pariza, 5. juna 2024., dok putuje na obilježavanje 80. godišnjice Dana D.

Sullivan, koji je razgovarao s novinarima na Air Force One-u na putu za Pariz, rekao je da će Biden također održati govor u petak u Normandiji koji će pokriti "egzistencijalnu borbu između diktature i slobode" - sve dok gleda na liticu visoku 30 metara na koju su Rendžeri morali da se penju pod neprijateljskom paljbom da bi dobili bitku koja je na kraju dovela do oslobođenja Francuske i propasti nacističke Nemačke.

I on će govoriti o opasnostima izolacionizma i kako, ako se poklonimo diktatorima, ne uspijemo da im se suprotstavimo, oni nastavljaju da idu i na kraju Amerika i svijet plaćaju veću cijenu“, rekao je.

Biden će takođe prisustvovati državnoj posjeti kojoj će domaćin biti francuski predsjednik Emmanuel Makron, pored razgovora licem u lice sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je pozvan na ceremonije obilježavanja ove odlučujuće bitke koja je dovela do kraja Drugog svjetskog rata. Američki predsjednici redovno putuju na ovu kritičnu godišnjicu, a Biden nije izuzetak.

Predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande stoje sa veteranima na američkom groblju Normandy na plaži Omaha u Colleville sur Mer, Normandija, Francuska, 6. juna 2014.
Predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande stoje sa veteranima na američkom groblju Normandy na plaži Omaha u Colleville sur Mer, Normandija, Francuska, 6. juna 2014.

Predsjednik se jako raduje odlasku u Normandiju tokom sljedeća dva dana ove sedmice kako bi proslavio službu i žrtvu, hrabrost vojnika, savezničkih i američkih, koji su se borili na dan D u tom invazija, sprovedena Operacija Overlord i zaista prošla kroz tu operaciju, početak kraja nacističke Njemačke i početak nečega još snažnijeg, a to je ovaj međunarodni poredak zasnovan na pravilima u kojem svi i danas uživamo,John Kirby , savjetnik za komunikacije Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, rekao je Glasu Amerike u Bijeloj kući.

Ovdje, kažu analitičari, historija nudi lekcije.

"Iskrcavanje na dan D bila je vojna izjava zapadnih saveznika da autoritarni režimi ne mogu promijeniti granice silom", rekao je Mark Cancian, penzionisani pukovnik marinaca i viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije. „Da se zemlje ne mogu samo napasti i da autoritarni režimi tipa koji je činila nacistička Njemačka – posebno sa svojim strašnim ugnjetavanjem pokornih naroda, posebno Jevreja – nisu prihvatljivi i ne samo neprihvatljivi, već će biti uništeni.

Analitičari kažu da će Bidenovi ciljevi u Ukrajini biti zasjenjeni njegovom sve nepopularnijom podrškom još jednom sukobu.

Iako je očigledno Ukrajina glavni prioritet za Evropljane, oni vide kako politika Bidenove administracije prema Gazi podriva evropsku sigurnost na dva različita načina”, rekla je Trita Parsi, izvršna potpredsjednica Instituta Quincy.

Prije svega, to zaista uništava kredibilitet Zapada u široj međunarodnoj zajednici i na globalnom jugu – bilo kakav razgovor o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima u ovom trenutku će se nasmijati, s obzirom na ono što je Bidenova administracija učinila.”

Ovo putovanje u Francusku, bliskog saveznika, dolazi na početku šest sedmica američkog angažmana na visokom nivou u samitima s visokim ulozima — uključujući mirovni samit o Ukrajini, samit lidera Grupe sedam ili G7, vodeće industrijalizirane zemalja i samit članica NATO-a.

Glas Amerike je upitao Salivana šta bi ovaj niz diplomatskih događaja mogao značiti za mir u Evropi i šire.

Mislim da treba da pošaljemo jasnu poruku [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu da nas ne može nadživjeti i da nas ne može podijeliti“, odgovorio je on. “I bili smo veoma dobri u držanju linije na te dvije poruke, i ovo će biti odlična prilika u narednim sedmicama da ne samo stavimo tačku na kraj te rečenice, već i uzvičnik.”

Patsy Widakuswara je dala svoj doprinos iz Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG