Linkovi

Biden doputovao u New Delhi na samit G-20


Biden stigao u New Delhi.
Biden stigao u New Delhi.

Predsjednik Joe Biden doputovao je u petak na samit G20 u Indiji, gdje se nada da će iskoristiti izostanak predsjednika Kine Xi Jinpinga i Rusije Vladimira Putina kako bi povećao uticaj Washingtona.

Biden se po dolasku sastao sa premijerom Indije, Narendrom Modijem, a kako je saopšteno iz Bijele kuće, razgovaraće sa drugim liderima na marginama sastanka, saopštila je Bijela kuća.

Prema zajedničkom saopštenju, objavljenom poslije sastanka Bidena i Modija, SAD i Indija obećale su da će sarađivati po nizu pitanja, od demokratskih principa do lanca nabavki poluprovodnika.

Lideri G-20 okupili su se u petak u New Delhiju u svjetlu dubokih podjela između vodećih zemalja članica i Xijevog izostanka koji dovodi u pitanje relevantnost bloka. G-20 je osmišljen tokom finansijske krize 2008. kao način upravljanja globalnom ekonomijom.

Međutim, pronalaženje konsenzusa među članicama bilo je sve teže posljednjih godina. Uz okupljene lidere u New Delhiju, koji je delimično ispražnjen za tu priliku, domaćin Indija traga za sporazumom o hitnim pitanjima kao što su rat u Ukrajini i klima.

Indijski premijer opisao je samit kao diplomatsko sazrijevanje njegove zemlje i kao dokaz uticaja i prestiža New Delhija na globalnoj sceni. Međutim, tu ideju je doveo u pitanje Xi, koji je odlučio da preskoči sastanak i pošalje premijera na samit.

Nema zvaničnog objašnjenja za odsustvo, ali Xi je kaznio Modija zbog smrtonosnog kinesko-indijskog graničnog spora i bio otvoren o svojim naporima da učini grupu kao što je G-20 pristupačnijom interesima Pekinga.

Dok se bude održavao samit, Xi će biti domaćin liderima Venecuele i Zambije u Pekingu.

Modi je, uoči mogućeg reizbora početkom sljedeće godine, istakao sebe u prvi plan procesa. Njegova fotografija ukrašava brojne bilborde i postere G-20 postavljene širom Delhija.

Neuspjeh lidera G-20 u postizanju sporazuma o zajedničkom saopštenju sa samita, inače rutinskoj diplomatskoj praksi, mogao bi da se vidi kao sramota za Indiju i za Modijevu tvrdnju da ujedinjuje zemlje u razvoju i bogatije članice.

Modi pokušava da osigura najmanje jedan konkretan korak u tom pravcu, sa nekoliko lidera koji izražavaju podršku proširenju bloka na "G21" i uključivanju Afričke unije kao stalne članice.

Međutim, Ukrajina izgleda da je ključna tačka, kao i ko plaća za napore da se riješi problem klimatskih promjena.

"Imajte malo strpljenja", izjavio je u petak visoki indijski diplomata Amitabh Kant, insistirajući da o tekstu treba da odluče lideri.

Diplomatska osuda i optužbe za ratne zločine također, drže ruskog lidera Vladimira Putina podalje od samita, iako Moskva i dalje vrši pritisak na saveznike da umanje međunarodnu osudu njegove invazije na Ukrajinu.

"Još jednom, Vladimir Putin nije uspio da se pojavi na sastanku G20", rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

"On je arhitekta svog diplomatskog izgnanstva, izolovao se u svojoj predsjedničkoj palati i blokirao kritike i realnost. Ostale članice G20, u međuvremenu, pokazuju da ćemo se pojaviti i raditi zajedno da bi očistili ostatke Putinovog razaranja", rekao je Sunak.

Pažljivo praćenje

Na putu ka samitu, predsednik Biden insistirao je da će sastanak i dalje biti "iskorak", čak i kada postoji zabrinutost na tržištima da će trgovinski rat između dvije najveće svetske ekonomije eskalirati.

Kruže glasine da je Kina možda spremna da zabrani Iphone kompanije Apple.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan, je tokom leta ka Indiji, odbio pitanja o tim glasinama.

"Pitanja kao što su 'šta ih motiviše, kakav će biti opseg ovoga i kakav će biti njihov neto efekat', su na Pekingu da odgovori", rekao je on.

Mnogi lideri G-20 strahuju da su njihove ekonomije već pod rizikom da postanu kolateralna šteta, dok se sukobljavaju navjeće svetske ekonomije.

Ekonomisti kažu da su američka ograničenja prenosa osjetljive tehnologije u Kinu produbila usporavanje u drugoj po veličini ekonomiji na svijetu.

Međutim, oni takođe ukazuju na ozbiljne strukturne probleme u Kini, kao što su smanjenje radne snage, sporija produktivnost i pregrijano tržište nekretnina.

Govoreći u petak u Delhiju, sekretarica za finansije Janet Yellen upozorila je da kinesko usporavanje nosi rizike za cijeli svijet.

"Kina se suočava sa raznim kratkoročnim i dugoročnim globalnim izazovima, ekonomskim izazovima koje pažljivo pratimo", rekla je ona dodajući da pored toga, Kina ima "priličan politički prostor da se izbori sa tim izazovima".

XS
SM
MD
LG