Linkovi

Biden: Do 2030. pola auta prodatih u SAD sa nultom emisijom


President Joe Biden gets out of a Jeep Wrangler Rubicon 4xE on the South Lawn of the White House in Washington, Aug. 5, 2021.
President Joe Biden gets out of a Jeep Wrangler Rubicon 4xE on the South Lawn of the White House in Washington, Aug. 5, 2021.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je u četvrtak izvršnu uredbu koja predviđa da polovina svih putničkih automobila prodatih u zemlji bude sa nultom emisijom do 2030.

Ovaj potez je na tragu njegovog obećanja iz predizborne kampanje da će raditi na smanjenju emisije gasova u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Postepeni prelazak sa motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na vozila na baterije odražava delikatnu ravnotežu kako bi se dobila podrška automobilske industrije i sindikata, uz buduće obećanje novih radnih mjesta i milijarde dolara novih saveznih ulaganja u električna vozila, prenosi AP.

Izvršna uredba koju je Biden potpisao ima za cilj i da se SAD uključe u nadmetanje sa Kinom i drugim zemljama koje ulažu u električna vozila (EV), dok takođe transformiše američki transportni sektor, koji je najveći izvor emisije ugljenika u zemlji.

Govoreći u Bijeloj kući ispred više izloženih električnih automobila, Biden ih je nazvao "vizijom budućnosti koja se sada počinje ostvarivati, budućnošću automobilske industrije koja je električna."

"Ona je električna i nema povratka. Pitanje je hoćemo li mi voditi ili zaostajati," istakao je američki predsjednik.

Njegova objava izazvala je skromne pohvale ekologa, koji su naglasili potrebu za dodatnim mjerama s obzirom na pogoršanje klimatske situacije, prenosi AFP.

Ketrin Garsija (Katherine Garcia) iz kluba Sijera (Sierra) nazvala je cilj "značajnim signalom proizvođačima", ali je rekla da bi ga trebalo podići na 60 odsto i dopuniti "najjačim mogućim standardima čistih automobila".

Očekuje se da će značajno povećanje upotrebe električnih vozila u SAD - koja su činila samo oko dva odsto 2020. godine - zavisiti od proširenja stanica za punjenje i drugoj infrastrukturi, kao i ubjeđivanju Amerikanaca da kupuju ove automobile.

Velika trojka američkih proizvođača automobila (Big 3) - General Motors, Ford i Stellantis čiji su lideri prisustvovali ovom događaju u Bijeloj kući - značajno su proširili svoja ulaganja u električna vozila, čineći cilj "najvjerovatnije dostižnim" do 2030. godine, rekla je Džesika Koldvel (Jessica Caldvell), urednica web stranice za automobile Edmunds.com.

"Ali ono što je vjerovatno najveća prepreka pred nama je prihvatanje tog trenda od strane potrošača: Šta će biti potrebno da Amerikanci promijene svoje navike da bi prešli na automobile na električni pogon?" pita se Koldvel.

U zajedničkom saopštenju, proizvođači iz Detroita izrazili su "zajedničku težnju da postignu prodaju od 40-50 posto" vozila, ali su rekli da se pomak "može postići samo" inicijativama kao što su podsticaji potrošačima za kupovinu električnih automobila i nova infrastruktura poput mreža za punjenje.

Iako je Biden predložio infrastrukturni plan koji bi uključivao mnoge od pomenutih ideja, nisu sve ušle u dvostranački kompromisni zakon za koji se smatra da ima najveće šanse da bude usvojen u Kongresu.

Ujedinjeni zaposleni u automobilskoj industriji (UAV), jedan od najvećih sindikata automobilskih radnika u zemlji, podržao je Bidenovu inicijativu.

"Pripadnici UAV -a, sadašnji i budući, spremni su za izgradnju ovih električnih automobila i kamiona i baterija koje u njih ulaze", rekao je predsjednik ovog udruženja Rej Kari (Ray Curry) u saopštenju koje je objavila Bidenova administracija.

Na ovom skupu nisu bili predstavnici Tesle, kompanije Ilona Maska (Elon Muska) koja je zaslužna za sve veću popularnosti električnih automobila u SAD i vodeća u domaćoj prodaji.

Mask je, međutim, kritikovan zbog taktike koja se smatra antisindikalnom, a portparolka Bijele kuće Džen (Jen) Psaki rekla je da su pozvana "tri najveća ključna igrača Ujedinjenih automobilskih radnika".

"Da, izgleda čudno što Tesla nije pozvan", napisao je Mask na Twitteru.

Iako brojka od 50 odsto ne bi premašila ono što su mnogi američki proizvođači već razmatrali, to je veliki cilj za SAD u cjelini.

Dok električni automobili čine 10 odsto ukupne prodaje u Evropi, u SAD to iznosi samo dva odsto, objavila je prošle godine Međunarodna agencija za energiju.

Predsjednik Fonda za zaštitu životne sredine Fred Krup (Krupp) pohvalio je ovu najavu kao pozicioniranje SAD za takmičenje u rastućoj transportnoj ekonomiji.

"Zemlje širom sveta utrkuju se u uklanjanju zagađenja iz svojih automobila i kamiona", rekao je Krup.

Amerikanci, dodao je on, "mogu pobijediti u ovoj trci, a naša nagrada biće dobri poslovi, uštede na benzinskoj pumpi za američke porodice, čistiji vazduh i sigurnija klima".

Ali Sajmon Muj (Simon Mui) iz Savjeta za odbranu prirodnih resursa rekao je da je potrebno odmah preduzeti agresivniju akciju "s obzirom na to da su klimatske promjene već učinile naše vremenske prilike tako surovim".

Biden želi da odbaci i koriguje politiku njegovog prethodnika Donalda Trumpa (Trump),

Trenutni standardi emisije gasova, koji datiraju iz marta 2020. godine, zahtijevaju od proizvođača da poboljšaju energetsku efikasnost svojih vozila za 1,5 odsto između 2021. i 2026. godine, što je manje od pet procenata koliko je tražio Trumpov prethodnik Barak Obama.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG