Linkovi

Biden: Amerikanci bi trebali 'obratiti pažnju' na naslijeđe Martina Luthera Kinga Jr.


Predsjednik Joe Biden govori u baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, Džordžija, 15. januara 2023., tokom službe u čast preminule ikone građanskih prava Martina Luthera Kinga Jr.
Predsjednik Joe Biden govori u baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, Džordžija, 15. januara 2023., tokom službe u čast preminule ikone građanskih prava Martina Luthera Kinga Jr.

Predsjednik Joe Biden napravio je istorijsko hodočašće u nedjelju u "Američku crkvu slobode" kako bi obilježio rođendan Martina Luthera Kinga mlađeg, rekavši da je demokratija u opasnom trenutku i da nam život i naslijeđe lidera za građanska prava "pokazuju put i trebamo obratiti pažnju."

Kao prvi predsjednik koji je održao nedjeljnu jutarnju propovijed u King's Ebenezer baptističkoj crkvi, Biden je citirao značajno pitanje koje je sam King jednom postavio naciji.

"Rekao je, 'kuda idemo odavde?'", rekao je Biden sa propovjedaonice. “Pa, moja poruka ovom narodu na ovaj dan je da idemo naprijed, idemo zajedno, kada biramo demokratiju nad autokratijom, voljenu zajednicu nad haosom, kada biramo vjeru i snove, da budemo činioci, da se ne plašimo.."

U podijeljenoj zemlji udaljenoj samo dvije godine od nasilne pobune, Biden je vjernicima, izabranim zvaničnicima i dostojanstvenicima rekao da je "bitka za dušu ove nacije višegodišnja. To je stalna borba... između nade i straha, dobrote i okrutnosti, pravda i nepravda."

On je govorio protiv onih koji "trguju rasizmom, ekstremizmom, pobunom" i rekao da se borba za očuvanje demokratije odvija u sudovima i glasačkim kutijama, protestima i na druge načine. "U najboljem slučaju, američko obećanje pobjeđuje. ... Ali ne moram vam reći da nismo uvijek u najboljem izdanju. Pogrešimo. Ne uspijevamo i padamo."

Zaustavljanje u Ebenezeru došlo je u delikatnom trenutku za Bidena nakon što je državni tužilac Merrick Garland u četvrtak najavio imenovanje posebnog savjetnika koji će istražiti kako je predsjednik postupao s povjerljivim dokumentima nakon što je napustio potpredsjedništvo 2017. Bijela kuća je u subotu otkrila da su dodatni povjerljivi zapisi su pronađeni u Bajdenovom domu u blizini Wilmingtona, Delaware.

Predstavljajući Bidena, viši crkveni pastor, demokratski senator Raphael Warnock, primijetio je da je predsjednik bio "pobožni katolik" za kojeg bi "ova baptistička služba mogla biti pomalo razdragana i živahna. Ali vidio sam ga tamo kako plješće rukama."

King, "najveći američki prorok 20. vijeka", kako je to rekao Vornok, služio je kao pastor od 1960. do ubistva 1968. godine.

Senator Raphael Warnock, a senior pastor at Ebenezer Baptist Church, helps President Joe Biden with the microphone at Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Georgia, Jan. 15, 2023, during a service honoring Martin Luther King Jr.
Senator Raphael Warnock, a senior pastor at Ebenezer Baptist Church, helps President Joe Biden with the microphone at Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Georgia, Jan. 15, 2023, during a service honoring Martin Luther King Jr.

Warnock, kao i mnoge demokrate u držav koje su ponovno izborile izbore 2022., držao se na distanci tokom kampanje od Bidena jer je predsjednikov rejting zaostajao i stopa inflacije rasla.

Ali s izborima iza njega i punih šest godina pred nama, Warnock je u potpunosti prihvatio Bidena u službi. Pred sam kraj, zamolio je Bidena da dođe pred crkvu i zamolio Ebenezerove vjernike da se mole za predsjednika dok je nabrajao nekoliko Bidenovih zakonodavnih dostignuća.

"To je, prijatelji moji, Božje djelo", rekao je Warnock, dodajući da je Biden "imao neke male veze s tim".

Kako Biden počne usmjeravati pažnju na očekivane reizborne napore 2024., Džordžija će privući dosta njegove pažnje.

2020. godine, Biden je uspio da osvoji Džordžiju, kao i usko sporne Mičigen i Pensilvaniju, gdje su glasovi crnaca činili nesrazmjeran udio demokratskog biračkog tijela. Isticanje crnih glasača u tim državama bit će od suštinskog značaja za Bajdenove nade 2024.

Bijela kuća je pokušala promovirati Bidenovu agendu u manjinskim zajednicama. Bijela kuća je navela napore da se države ohrabre da uzmu u obzir kapital za projekte javnih radova jer troše novac iz administrativnog računa za infrastrukturu od bilion dolara. Administracija je također djelovala na okončanju nejednakosti u izricanju kazni između krivičnih djela crack i kokaina u prahu, ukidajući politiku koja se široko smatra rasističkom.

Administracija također ističe Bidenov rad na diversifikaciji federalnog pravosuđa, uključujući njegovo imenovanje sudije Ketandži Braun Džekson za prvu crnkinju koja će služiti u Vrhovnom sudu i potvrdu 11 crnih žena sudija u saveznim žalbenim sudovima — više od onih koji su postavljeni na ove moćne sudove pod svim prethodnim predsjednicima zajedno.

President Joe Biden holds hands with Sen. Raphael Warnock, and Keisha Lance Bottoms, senior adviser to President Biden for public engagement, after Biden spoke at Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Jan. 15, 2023.
President Joe Biden holds hands with Sen. Raphael Warnock, and Keisha Lance Bottoms, senior adviser to President Biden for public engagement, after Biden spoke at Ebenezer Baptist Church in Atlanta, Jan. 15, 2023.

Bidenov neuspjeh da izbori usvajanje mjere koja bi ojačala zaštitu glasačkih prava, što je centralno obećanje u kampanji, jedno je od njegovih najvećih razočaranja u prve dvije godine na vlasti. Zadatak je još strmiji sada kada republikanci kontrolišu Dom.

U svom obraćanju, predsjednik je rekao da je bez obzira na sav napredak koji su Sjedinjene Države napravile, zemlja sada dostigla kritičnu tačku u svojoj istoriji. Rekao je da demokratije mogu nazadovati, ističući kolaps institucionalnih struktura demokratije u mjestima kao što je Brazil.

"Napredak nikada nije lak, ali je uvijek moguć i stvari idu nabolje u našem maršu ka savršenijem sindikatu", rekao je. "Ali u ovoj prekretnici, znamo puno posla koji treba da se nastavi na ekonomskoj pravdi, građanskim pravima, pravima glasa, zaštiti naše demokratije. I sjećam se da je naš posao da iskupimo dušu Amerike."

Ovaj trenutak, rekao je, "je vrijeme izbora. ... Jesmo li mi narod koji će izabrati demokratiju umjesto autokratije? To pitanje nisam mogao postaviti prije 15 godina jer su svi mislili da je demokratija garantovana... Ali nije." Amerikanci, rekao je, "moraju izabrati zajednicu umjesto haosa... Ovo su vitalna pitanja našeg vremena i razlog zašto sam ovdje kao vaš predsjednik. Vjerujem da nam život i nasljeđe dr Kinga pokazuju put i trebamo obratiti pažnju."

King, koji je rođen 15. januara 1929., ubijen je u dobi od 39 godina. Pomogao je u donošenju Zakona o građanskim pravima iz 1964. i Zakona o glasačkim pravima iz 1965. Članovi Kingove porodice prisustvovali su bogosluženju, uključujući njegovu 95-godišnju sestru, Christine King Farris.

"Govorio sam pred parlamentima, kraljevima, kraljicama, svjetskim liderima... ali ovo je zastrašujuće", rekao je Biden na otvaranju svoje propovijedi.

Predsjednik planira biti u Washingtonu u ponedjeljak kako bi govorio na godišnjem doručku Nacionalne akcione mreže na Kingov praznik.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG