Linkovi

Rat u Gazi predstavlja politički problem za Bidena u izbornoj godini, kažu analitičari


Joe Biden
Joe Biden

Sukob u Gazi pokrenuo je američke glasače koji se protive Bidenovoj podršci Izraelu da prekidaju njegove nastupe u kampanji i tako izražavaju svoj bijes.

U srijedu su demonstranti nakratko prekinuli sindikalni događaj na kojem je Biden govorio. Tokom skupa u utorak fokusiranog na pristup abortusu, 14 demonstranata je uzvikivalo tokom Bidenovog govora u Manassasu u Virginiji. Prekidi su očigledno frustrirali predsjednika.

„Ovo će potrajati neko vrijeme”, rekao je Biden. „Oni su ovo isplanirali.”

Taj protest je organizirala Die-In For Humanity, jaka protestna grupa od 700 članova koja je imala skoro 100 pojavljivanja na Bidenovim događajima, u američkom Capitolu, ispred domova članova administracije, ispred izraelske ambasade i na januarskom protestu u Washingtonu.

„Mislim da se većina ljudi ne slaže sa tim da se dolari od američkog poreza koriste za zločine u inostranstvu”, rekla je za Glas Amerike Hazami Barmada, vodeća organizatorica grupe. Ona je bila među demonstrantima koji su ispraćeni sa događaja u utorak.

„Vidimo promjenu plime u Sjedinjenim Državama sa potpunim odbacivanjem - u suštini - Bidena", rekla je Barmada. „Ono što mi govorimo je da nećete dobiti glas američke zajednice kada stalno nastavljate da zanemarujete glasove arapsko-američke zajednice koji govore da zaustavite nepravdu i zločine u Gazi.”

Bijela kuća je u srijedu saopćila da predsjednik podržava pravo Amerikanaca na mirne proteste.

„On također vjeruje da je zaista važno da Izrael ima pravo i mogućnost da se nastavi braniti od - što je ... ono što je očigledno još uvijek održiva prijetnja od Hamasa", rekao je John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost.

„Ali to ne znači da ćemo prestati pozivati naše izraelske kolege da se jače fokusiraju na minimiziranje civilnih žrtava i dobijanje pomoći”, rekao je Kirby.

Spoljna politika, kažu politički analitičari, može napraviti razliku kada je jaka konkurencija. Spoljna politika je važna za neodlučnog glasača iz New Hampshirea Isaaca Geera, koji je u utorak učestvovao na ovosedmičnim primarnim izborima.

„Najveća stvar za koju glasam u ovoj izbornoj godini je vanjska politika”, rekao je on za Glas Amerike, govoreći u Nashui, New Hampshire. „Zaista mi je važno da se klonimo bilo kakvih stranih ratova i da smanjimo našu vojnu potrošnju, i da vratimo svoje trupe kući ili ih zadržimo kod kuće.“

Trumpov plan za rješavanje krize u Gazi je nejasan, a njegove prethodne akcije kao predsjednika uključivale su mnogo kritikovanu „zabranu” muslimanskih imigranata. Glas Amerike je nekoliko puta kontaktirao Trumpovu kampanju, ali nisu odgovorili.

Za muslimanske aktiviste, to je težak izbor.

Hassan Abdel Salam je profesor sa sjedištem u Minneapolisu koji je suosnivač pokreta muslimanskih glasača Abandon Biden, koji se fokusira na swing države (države u kojima bi mogao pobjedu odnijeti bilo koji kandidat). On je kanadski državljanin.

„Gospodin Trump je spriječio naše prijatelje i kolege i porodice da uđu u zemlju”, rekao je on za Glas Amerike. „Ali gospodin Biden ih je ubio. I te četiri godine pod bilo kojim republikancem neuporedivo je sa jednim danom u Gazi, da se pojavio argument u našim zajednicama, da se moramo žrtvovati.”

Politički analitičari kažu da je Biden u teškoj poziciji.

„Nema sumnje da je situacija u Gazi politički problem za Bidena”, rekao je za Glas Amerike Norm Ornstein sa Instituta American Enterprise. „Ako se odmaknete i pogledate objektivno, Biden je ovo pitanje riješio vješto kao i svaki predsjednik. Rano je shvatio da bi zagrljajem [izraelskog premijera Benjamina] Netanyahua mogao spriječiti da se dogode neke od najgorih stvari u Gaza. Ali on je sada vrlo blizu da gurne Bibija u stranu. A to znači da bi početni potez — koji je otuđio mnoge glasače, ne samo arapsko-američke glasače, već i mlade naprednjake — mogao biti gori za njega, jer ako on gura ili odbacuje Bibija Netanyahua u stranu, tada bi neki od njegovih najjačih pristalica, proizraelskih pristalica, također mogli biti nesretni.”

Carolyn Presutti i Patsy Widakuswara doprinjele su ovom izvještaju.
XS
SM
MD
LG