Linkovi

Biden šalje Ukrajini više PVO sistema i dronova


Američki predsjednik Joe Biden govori o novoj pomoći Ukrajini u prisustvu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (L), zamjenice sekretara za odbranu Ketlin Hiks i načelnika združenog Generalštaba američke vojske Marka Milija (Foto: REUTERS/Tom Brenner)
Američki predsjednik Joe Biden govori o novoj pomoći Ukrajini u prisustvu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (L), zamjenice sekretara za odbranu Ketlin Hiks i načelnika združenog Generalštaba američke vojske Marka Milija (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara koja, između ostalog, obuhvata dronove, sisteme za protiv-vazdušnu odbranu Stinger, automatske puške, minobacače, municiju.

“Daćemo Ukrajini oružje da se bori i brani u teškim danima pred njom", rekao je Biden.

Od kako je Biden preuzeo položaj, Kijevu je poslata slična pomoć ukupne vrijednosti od 2 milijarde dolara. Oko milijardu je izdvojeno samo prošle nedelje.

"Samo ovaj novi paket će obezbijediti pomoć Ukrajini bez presedana. Obuhvata 800 sistema za protiv-vazdušnu odbranu da bi se osiguralo da ukrajinska vojska može da zaustavi avione i helikoptere koji napadaju njen narod i brani ukrajinski vazdušni prostor", objavio je Biden u obraćanju u Bijeloj kući.

Takođe je naglasio da je svijet jedinstven u podršci Ukrajini i "našoj odlučnosti da osiguramo da Putin plati veoma visoku cijenu".

"Amerika predvodi te napore, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, obezbjeđujući ogroman nivo bezbjednosne i humanitarne pomoći, koju povećavamo danas i uradićemo još više narednih dana i nedelja", naglasio je američki predsjednik.

Biden se na početku obraćanja zahvalio ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom na "emotivnoj" poruci Kongresu ranije danas.

Obraćanje Volodimira Zelenskog Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

"Bio je ubjedljiv i to je bio značajan govor. Govori u ime naroda koji je pokazao izuzetnu hrabrost i snagu u svjetlu brutalne agresije. Hrabrost i snagu koji su inspirisali ne samo Ukrajince, već i cijeli svijet", poručio je Biden.

Takođe je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za "užasno razaranje u Ukrajiini", bombardovaljen zgrada, porodilišta i bolnica.

Nova pomoć će biti izdvojena iz zakona o budžeta koji je Biden potpisao, a koji obuhvata 13,6 milijardi dolara za Ukrajinu. Tim sredstvima finansiraće se dodatna humanitarna, bezbjednosna i ekonomska pomoć, a oko polovine će biti izdvojeno za raspoređivanje američkih trupa u Evropi i odbrambenu opremu Ukrajini.

Bijela kuća je u utorak najavila da će Biden otputovati u Brisel gdje će 24. marta prisustvovati NATO samitu o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koju Moskva zove "specijalnom vojnom operacijom".

Američki predsjednik je proteklih dana zaoštrio sankcije protiv Rusije. Zatražio je ukidanje statusa Rusije kao povlaštenog trgovinskog partnera, koji joj omogućava da izvozi proizvode po nižim tarifama, a uveo je i zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG