Linkovi

Bellingcat: Osumnjičeni za pokušaj puča u Crnoj Gori - oficir GRU


Interpolova poternica za Vladimirom Popovom, za koga Bellingcat veruje da je u stvari potpukovnik ili pukovnik ruske Vojne obaveštajne agencije GRU Vladimir Nikolajevič Moisejev
Interpolova poternica za Vladimirom Popovom, za koga Bellingcat veruje da je u stvari potpukovnik ili pukovnik ruske Vojne obaveštajne agencije GRU Vladimir Nikolajevič Moisejev

Jedan od dvojice Rusa osumnjičenih da stoje iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016, prvobitno identifikovan kao Vladimir Popov, rođen je 1980. kao Vladimir Nikolajevič Moisejev, a tokom ili nakon studija ga je regrutovala ruska vojna obavještajna služba GRU, tvrde istražitelji britanskog istraživačkog vebsajta Bellingcat i njegovog ruskog partnera The Insider.

Prema tvrdnjama Bellingcat-a, Moisejev je u GRU vjerovatno stigao do čina potpukovnika ili pukovnika, kao i da je pod lažnim identitetom novinara i fotoreportera lista Morskoe Strakhovanie putovao između 2012. i 2016, kada je i snimljen njegov beogradski susret sa drugim osumnjičenim Rusom Eduardom Šišmakovim, uoči događaja u Crnoj Gori.

Moisejev je rođen istoga dana kada i njegov alijas "Popov" u malom zapadnosibirskom selu Pivkino, gdje je pohađao lokalnu školu, nakon koje je upisao vojnu školu u 200 kilometara udaljenom Tjumenu - i u njoj Instutut za vojnu inženjeriju, koji je lansirao vojne inženjere specijalizovane za sve i svašta, od dešifrovanja radio signala do daljinskog aktiviranja bombe.

Nije sigurno kada je - tokom studija ili kasnije - GRU regrutovao Moisejeva, kojem posljednja registrovana adresa datira još iz 2005, kada je boravio na Tjumen institutu. Nakon toga, između 2005. i 2009, premješten je u Moskvu u "Specnazovu" jedinicu broj 48427, sa kojom je, kako vjeruju istražitelji Bellingcata i Insidera, učestvovao u ruskim vojnim operacijama u Gruziji tokom gruzijsko-osetijskog konflikta.

Novi identitet

Prema istim navodima, Mojsijev je 2009. dobio novi identitet pod imenom Vladimir Popov, a u ruskim bazama podataka postoji pod dva paralelna identiteta, baš kao i njegove "kolege iz GRU-a" osumnjičeni za pokušaj ubistva bivšeg ruskog agenta Sergeja Škripalja i njegove kćerke.

Štaviše, Moisejev i njegova porodica bili su smješteni u spavaonicama Specnazove jedinice 48427 u ulici Matroškaja Tišina 10 u Moskvi, a u martu 2015. Moisejev dobija apartman u istoj rezidencijalnoj zgradi, gdje je osumnjičeni u slučaju Skripalj - Miškin - boravio nekoliko mjeseci ranije. Kao i u Miškinovom slučaju, apartman je registrovan na ime njegove supruge i djece, a njegovo ime se ne pominje u registru nepokretnosti.

Pod novim identitetom Popov, Moisejev je bio zaposljen kao foto-dopisnik i novinar časopisa Morskoje Strakhovanije, a to pokriće koristio je na putovanjima širom Evrope u periodu od 2012. do 2016, kao i prilikom putovanja u Srbiju u oktobru 2016, uoči događaja u Crnoj Gori.

Istraga

Istražitelji objašnjavaju da su istragu počeli pretpostavkom da je Popov alijas, da bi ih pretraga dovela do javno dostupne baze podataka Moskve i u njoj njegovog navodnog imena i adrese na kojoj živi stariji bračni par koji nikada nije čuo za njegovo ime.

U verziji iste baze podataka, istražitelji su otkrili je da Vladimir Popov, istog godišta kao osoba koju traži Interpol, posduje automobil marke Kia CEED, što ih je dovelo do značajnih dodatnih tragova, među kojima je i informacija da je agencija koja mu je izdala pasoš ista ona koja je izdala lažne pasoše za Čepigu i Miškina, osumnjičene za pokušaj trovanja Skripalja u Solzberiju.

Prema navodima istrage Bellingcat-a i The Insider-a, Moisejevljevo posljednje putovanje pod lažnim imenom Popov bio je put u Srbiju u
oktobru 2016, tokom perioda kada se u susjednoj Crnoj Gori događala navodna zavjera s ciljem destabilizacije te zemlje. Bellingcat i The Insider nisu uspjeli da identifikuju let kojim je Moisejev stigao u Srbiju, koju je napustio 20.oktobra, sugerišući da je mogao doći automobilom ili nekomercijalnim letom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG