Linkovi

BBC otkrio seksualno zlostavljanje na kenijskim plantažama čaja


Radnici beru listove čaja na plantaži u blizini Limurua, Kenija, 24. marta 2022.
Radnici beru listove čaja na plantaži u blizini Limurua, Kenija, 24. marta 2022.

BBC je u ponedjeljak objavio da je otkrio dokaze o seksualnoj eksploataciji na kenijskim plantažama čaja koje opskrbljuju neke od najpopularnijih britanskih brendova.

Na snimku objavljenom na web stranici BBC World vidi se nadzornik na farmi čaja u Keniji s prikrivenom novinarkom i on traži da ga dodirne i skine se.

Nije znao da ga snimaju, a ekipa BBC-a je bila u blizini radi zaštite reportera.

Više od 70 žena reklo je za BBC da su ih njihovi nadzornici seksualno iskorištavali na farmama u vlasništvu Unilevera, Liptona i Jamesa Finlayja & Co. Kompanije opskrbljuju neke od najpopularnijih britanskih brendova, uključujući PG Tips i Lipton.

Neke žene su za BBC rekle da nemaju posla i da smatraju da nemaju mogućnosti.

Na drugoj plantaži, isti tajna reporterka prisustvovala je danu uvođenja novih regruta, gdje je menadžer održao govor rekavši da kompanija ima politiku nulte tolerancije seksualnog uznemiravanja.

Nakon toga, menadžer ju je pozvao da se nađu s njim u hotelskom baru te večeri, a kasnije im je predložio da odu u njegovo imanje, prenosi BBC.

Finley je rekao za BBC da je odlučio istražiti kako bi utvrdio ima li njihova kenijska operacija "endemski problem sa seksualnim nasiljem".

Lipton, koji je kupio jednu od plantaža od Unilevera dok je istraga BBC-ja bila u toku, također je pokrenuo istragu.

XS
SM
MD
LG