Linkovi

SAD: Teretni brod srušio ključni most u Baltimoru


Most Francis Scott Key nakon što se srušio, u Baltimoru
Most Francis Scott Key nakon što se srušio, u Baltimoru

Veliki most u Baltimoru pukao je i srušio se nakon što se u utorak rano ujutro u njega zabio kontejnerski brod, a nekoliko vozila je palo u rijeku ispod. Spasioci su tragali za najmanje sedam osoba u vodi.

Čini se da je plovilo udarilo u jedan od oslonaca mosta Francis Scott Key, zbog čega se kolovoz raspao na nekoliko mjesta i uronio u vodu, prema videu objavljenom na X. Brod se zapalio i činilo se da je potonuo.

Most, koji je otvoren 1977. godine, proteže se preko rijeke Patapsco, vitalne arterije koja je, zajedno sa lukom Baltimore, čvorište za brodarstvo na istočnoj obali. Ime je dobio po piscu "Zastave sa zvijezdama".

"Ovo je strašna hitna situacija", rekao je za Associated Press Kevin Cartwright, direktor komunikacija vatrogasne službe Baltimorea. “Naš fokus trenutno je pokušaj spašavanja i oporavljanja ovih ljudi.

Dodao je da se činilo da neki teret visi sa mosta.

Hitna pomoć tražila je najmanje sedam osoba za koje se vjeruje da su u vodi, rekao je Cartwright, iako je rekao da je prerano znati koliko je ljudi pogođeno. On je kolaps nazvao "događajem masovnih žrtava koje se razvija".

On je rekao da su agencije primile poziv hitne pomoći oko 1:30 ujutro da je brod koji je napuštao Baltimore udario u kolonu na mostu. Na mostu se u to vrijeme nalazilo nekoliko vozila, uključujući jedno veličine tegljača.

Gradonačelnik Brandon M. Scott i izvršni direktor okruga Baltimore Johnny Olszewski Jr. objavili su da osoblje za hitne slučajeve reaguje i da su spasilački napori u toku.

Sve trake su zatvorene u oba smjera zbog incidenta na I-695 Key Bridgeu. Saobraćaj se zaobilazi”, objavila je uprava za transport Marylanda na X.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG