Linkovi

Izložba u čast Šabana Bajramovića u New Orleansu


Posjetiocima će biti predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umjetnika (Foto: New Orleans Jazz Museum, Nisville Jazz Festival)
Posjetiocima će biti predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umjetnika (Foto: New Orleans Jazz Museum, Nisville Jazz Festival)

Izložba posvećena čuvenom muzičaru Šabanu Bajramoviću biće otvorena 13. juna u svjetskom džez muzeju u američkom gradu Nju Orleansu, saopštili su tamošnji Džez muzej i Nišvil Džez festival.

Kako najavljuju organizatori, na izložbi koja će biti postavljena šest mjeseci, posjetiocima će biti predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umjetnika, izvori inspiracije za više od 700 pjesama, ali i razlozi zbog kojih se odlučio za bavljenje džez muzikom.

Dio izložbe su lični predmeti Bajramovića, ploče, posteri sa koncerata, kratki dokumentarni video o njegovom životu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima. Nekoliko odabranih pjesama Bajramovića, biće dostupno za preslušavanje putem QR kodova”, saopštili su organizatori.

Postavku pod nazivom “Od siromaha do kralja romske muzike” najavljeno je da će otvoriti direktor muzeja u New Orleansu Greg Lembusi i predstavnica Nišvil džez festivala u Americi Jelena Ivanjac.

Šabanove pjesme izvodiće na harmonici Peter Stan, koji je inače nastupao sa Šabanom na njegovim koncertima u Americi i vokal Skender Begani”, naveli su organizatori izložbe.

Takođe, Džez muzej New Orelansa i Nišvil Džez festival, podsjetili su da je Šaban Bajramović posljednje dvije decenije nastupao sa džez muzičarima sa prostora bivše Jugoslavije i snimio tri džez albuma.

Uz to, mnogo je muzičara koji su njegovu autorsku muziku obradjivali i izvodili u džez maniru, čime je Šaban zaslužio da bude predstavljen široj publici u muzeju koji njeguje i promoviše muzički žanr koji je nastao upravo u New Orleansu”, navedeno je u saopštenju.

Šaban Bajramović bio je niški umjetnik romskog porijekla. Snimio je dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova.

Glumio je u filmovima "Nedeljni ručak" Milana Jelića i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy Magic" Stoleta Popova i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice.

Više od 20 godina predvodio je sastav Crna mamba.

Pjesma “Đelem, đelem” u njegovom izvođenju izabrana je za pjesmu svih Roma svijeta. Preminuo je u 72. godini u Nišu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG