Linkovi

Nakon teške obuke u Boljšoju, britanska balerina priprema se za svjetsku scenu


Rachel Armstrong na Crvenog trgu u Moskvi, 24. maj 2021.
Rachel Armstrong na Crvenog trgu u Moskvi, 24. maj 2021.

Rachel Armstrong na putu je da postane jedna od najboljih baletskih umjetnika na svijetu kada ovog mjeseca diplomira na čuvenoj moskovskoj Baletskoj akademiji koja djeluje unutar Boljšoj teatra.

Armstrong (20) je među rijetkim plesačima iz Engleske koji su ikad diplomirali na prestižnoj instituciji, čiji ruski i strani diplomci plešu za baletske kompanije širom svijeta.

Preselila se u Moskvu 2018. godine iz Northumberlanda na sjeveru Engleske kao 17-godišnjakinja kako bi trenirala na Akademiji i završila školovanje.

"Bila sam zaista nervozna i uznemirena, ali i uzbuđena", rekla je za Reuters, prisjećajući se prvog dana na Baletskoj akademiji u Boljšoju. "A onda sam imala prvi čas koji je bilo nestvaran ... Bio je to san."

Zalepršala je praznim plesnim studijem u ruskom tradicionalnom svijetloplavom kostimu sa zlatnim ukrasima, okretna na prstima dok je uvježbavala tačku.

Rachel Armstrong prisustvuje časovima Baletske akademe koja djeluje unutar Boljšoj teatra.
Rachel Armstrong prisustvuje časovima Baletske akademe koja djeluje unutar Boljšoj teatra.

Tri godine nakon preseljenja u Moskvu, Armstrong je naučila ruski jezik i završila rigoroznu obuku na Akademiji. Ovaj mjesec mora položiti samo nekoliko ispita iz opštih predmeta čime će okončati studij.

Vratila se u Britaniju 2020. godine kada su nametnute mjere zatvaranja zbog pandemije korona virusa, ali je nastavila da online trenira sa školskim kolegama koristeći aplikaciju Zoom prije nego što se vratila u Moskvu u septembru.

Nakon što završi s ispitima, planira posjetiti porodicu kod kuće, a potom otići u inostranstvo na audicije.

Rachel Armstrong gleda kroz Baletske akademije Boljšoj teatra u Moskvi.
Rachel Armstrong gleda kroz Baletske akademije Boljšoj teatra u Moskvi.

"Idem na audiciju u različite zemlje, jer želim putovati i iskusiti različite stilove baleta", rekla je ispred Boljšoj teatra u centru Moskve. "Činjenica da plešem u drugoj zemlji pokazuje da se ne bojim riskirati. Mislim da ponekad ljudi traže to kad žele da te zaposle."

Do tada će njegovati emocije koje su preplavile njen posljednji baletski ispit na Akademiji.

"Nikad neću zaboraviti taj osjećaj kada sam završila", rekla je Rachel Armstrong. "Bilo je to istovremeno olakšanje, tuga, ali i neznanje za ono što će tek uslijediti."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG