Linkovi

Bajden i Ši u petak razgovaraju o Ukrajini


ARHIVA - Virtuelni samit predsjednika SAD i Kine, Džoa Bajdena i Ši Đinpinga (Foto: AFP)
ARHIVA - Virtuelni samit predsjednika SAD i Kine, Džoa Bajdena i Ši Đinpinga (Foto: AFP)

Američki predsjednik Džo Bajden u petak će telefonom razgovarati sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, saopšteno je u četvrtak iz Bijele kuće, dok SAD vrše pritisak na Kinu da ne daju podršku Rusiji tokom njene invazije na Ukrajinu.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki saopštila je da je razgovor dio tekućih američkih napora da kanale komunikacije između dvije zemlje drže otvorenim.

"Dvojica lidera razgovaraće o konkurenciji između dvije zemlje, kao i o ruskom ratu protiv Ukrajine, te drugim pitanjima od zajedničkog interesa", navela je Psaki.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven u ponedeljak je sedam sati razgovarao sa najvišim kineskim diplomatom Jangom Điječijem u Rimu.

Saliven je tokom sastanka izrazio zabrinutost zbog kineske podrške Rusiji. Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da je Saliven direktno upozorio Janga na "potencijalne implikacije i posljedice" kineske podrške Rusiji.

Za razgovore u Rimu navedeno je da su bili intenzivni, ali bez konkretnog ishoda.

"Duboko smo zabrinuti zbog svrstavanja Kine sa Rusijom. Pomno pratimo da li Kina ili druge zemlje pružaju pomoć - vojnu, ekonomsku ili neku drugu - Rusiji", rekao je zvaničnik za agenciju Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG