Linkovi

Njemačka i EU razmatraju da Iransku revolucionarnu gardu označe kao terorističku organizaciju


Muškarac gestikulira tokom protesta zbog smrti Mahse Amini, žene koja je umrla nakon što ju je uhapsila "moralna policija" Islamske republike u Teheranu, Iran, 19. septembra 2022.
Muškarac gestikulira tokom protesta zbog smrti Mahse Amini, žene koja je umrla nakon što ju je uhapsila "moralna policija" Islamske republike u Teheranu, Iran, 19. septembra 2022.

Njemačka i Evropska unija razmatraju dodavanje Iranske revolucionarne garde na listu terorističkih organizacija, izjavila je u nedjelju njemačka ministrica vanjskih poslova Annalina Baerbock.

Prošle sedmice Njemačka je najavila da će uvesti strožije sankcije Iranu izvan paketa sankcija EU.

U intervjuu u nedjelju za njemačku novinsku agenciju, Baerbock je dodala: "Također ispitujemo kako možemo označiti Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju."

Njeni komentari dolaze dan nakon što je Hossein Salami, šef moćne Iranske revolucionarne garde, upozorio demonstrante da će subota biti njihov posljednji dan za izlazak na ulice, signalizirajući da bi sigurnosne snage mogle intenzivirati gušenje protesta širom zemlje.

Revolucionarna garda je dio iranske vojske zadužena za zaštitu islamskog političkog sistema u zemlji. Također kontrolira ogromno poslovno carstvo aktivno u gotovo svim sektorima iranske ekonomije.

Iran je zahvaćen protestima nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru moralne policije prošlog mjeseca, što predstavlja jedan od najhrabrijih izazova vodstvu od revolucije 1979. godine.

Iran je optužio zemlje koje su izrazile podršku protestima za miješanje u unutrašnje stvari zemlje.

U intervjuu u nedjelju, Baerbok je također rekla da trenutno nema pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) između zapadnih zemalja i Irana.

Američki State Department proglasio je Iransku revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom u aprilu 2019.

Neki materijal za ovaj članak došao je od agencije France-Presse i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG