Linkovi

Australijski sud objavio zašto je poništio vizu Novaku Đokoviću


Đoković po dolasku na beogradski aerodrom
Đoković po dolasku na beogradski aerodrom

Federalni sud u Australiji objavio je obrazloženje svoje odluke da najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću poništi vizu, nakon čega je deportovan iz Australije.

Presudi je prethodila odluka australijskog ministra za imigraciju koji je ocijenio da Đoković treba da bude deportovan jer nije vakcinisan, i kao takav predstavlja rizik za lokalnu zajednicu.

Federalni sud je odbacio argumete da nema dokaza da je Đoković ikada nekog nagovarao da se ne vakciniše, te da se u javnosti stvara pogrešna slika da je protivnik vakcnacije jer se sam nije vakcinisao.

"Teniska ikona može da utiče na ljude svih uzrasta, stare ili mlade, a posebno mlade, da ga slijede. To nije ništa neobično i ne treba dokazivati", rekao je sudija.

Njegovi advokati u Australiji branili su stav da je odluka ministra Aleksa Hoka da teniseru poništi vizu "neracionana", da nema dokaza da će prisustvo Đokovića u Australiji podstaći antivaksersko raspoloženje i da bi to mogla da podstakne upravo njegova deportacija.

Federalni sud je obrazložio da je ministar za imigraciju postupio po zakonu i iskoristio svoje diskreciono pravo da poništi vizu onome za koga smatra da "može da predstavlja rizik za javno zdravlje i javni red u Australiji".

Teniser je u nedelju deportovan iz Australije i ne učestvuje na Australijan openu. Tome su prethodile dvije žalbe na odluku australijskih vlasti da ponište vizu, a Đoković je proveo i nekoliko dana u imigracionom pritvoru. Prvi reket svijeta je doputovao u Australiju sa medicinskim izuzećem od vakcinacije, što su tražili Tenis Australija i država Viktorija u kojoj se igra turnir, ali to nisu priznale federalne vlasti i odbile su da mu omoguće da uđe u zemlju i smjestile ga u imigracioni pritvor.

Sud je donio odluku o deportaciji Đokovića dan pred početak Australian Opena, i tada je najavljeno da će obrazloženje objaviti poslije.

Đoković se nije oglašavao otkako je sletio u Beograd. Teniser je u riziku da, zbog toga što nije vakcinisan, ne učestvuje ni na drugim turnirima. Prvi pod znakom pitanja je Rolan Garos, jer su francuske vlasti objavile da neće davati izuzeće za nevakcinisane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG